Aangespoelde lichaam is van journaliste Kim Wall

De autopsie laat zien dat het lichaam van Wall zo is geprepareerd, dat het naar de zeebodem moest zinken.

De Zweedse kustwacht op zoek naar de vermiste journaliste.
De Zweedse kustwacht op zoek naar de vermiste journaliste. Foto Johan Nilsson / EPA

Het stoffelijk overschot dat dinsdagavond aanspoelde aan de Deense kust, is inderdaad van de vermiste Zweedse journaliste Kim Wall. De Deense politie maakte woensdagochtend via Twitter bekend dat DNA-onderzoek uitwijst dat het om Wall gaat.

De 30-jarige journaliste kwam nooit terug van een tochtje met een privé-onderzeeër van de Deense uitvinder Peter Madsen. Deze verklaarde haar in eerste instantie aan land te hebben afgezet, maar bekende later dat ze was overleden en hij haar een zeemansgraf zou hebben gegeven. De zaak trok de afgelopen dagen de aandacht van zowel Deense als internationale pers.

Lugubere details

De Deense politie is tot op heden zeer terughoudend geweest met informatieverstrekking over de verdwijning van Kim Wall, maar liet tijdens een persconferentie meer los. Zo zijn er bloedsporen gevonden in de onderzeeër waarvan het DNA overeenkomt met dat op een haarborstel en een tandenborstel van Kim Wall en is het stoffelijk overschot zwaar verminkt. Er kon een DNA-match worden gemaakt met behulp van spierweefsel op het lichaam.

Volgens politiechef Jens Møller zou geprobeerd zijn alle lucht en gassen uit het lichaam te persen, zodat het niet naar het wateroppervlak zou drijven. Aan het torso, waarvan de ledematen en het hoofd waren verwijderd, was daarnaast een stuk metaal bevestigd. De politie richt zich nu op verdere verklaringen en een technisch rapport. Ondertussen wordt verder gezocht naar nog missende lichaamsdelen.

Lees ook: Moordde de uitvinder op zijn eigen onderzeëer

Uitvinder Peter Madsen is door de Deense politie aangehouden op verdenking van doodslag. Hij zou zijn onderzeeër zelf tot zinken hebben gebracht. De uitvinder, die bekend staat als een geniaal en excentriek persoon, werd in 2008 beroemd doordat hij via crowdfunding startte met de bouw van een eigen onderzeeër.

Kim Wall wilde een profiel schrijven over Madsen en ging als enige met hem mee aan boord voor een proefduik.

    • Sjoerd Klumpenaar