VS: sancties tegen Chinese, Russische bedrijven om Noord-Korea

De nieuwe gesanctioneerde personen en bedrijven zouden het Noord-Koreeanse raketontwerpprogramma op verschillende manieren ondersteunen.

De Amerikaanse president Donald Trump bij een toespraak eerder deze week.
De Amerikaanse president Donald Trump bij een toespraak eerder deze week. ANP

De Verenigde Staten kondigden dinsdag nieuwe sancties aan tegen voornamelijk Chinese en Russische personen en bedrijven wegens banden met Noord-Korea. Zij ondersteunen het Noord-Koreeanse raketontwerpprogramma, dat internationaal unaniem veroordeeld wordt, op verschillende manieren, stelt het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Het gaat volgens AP om zestien bedrijven en personen. Ze worden beschuldigd van het zakendoen met gesanctioneerde bedrijven of personen en het samenwerken met de Noord-Koreaanse energiesector. Ook verdenkt het ministerie van Financiën ze ervan het land te helpen met het tewerkstellen van Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland.

Bezittingen geblokkeerd

De maatregelen houden in dat bezittingen in de Verenigde Staten van deze beschuldigde individuen of ondernemingen geblokkeerd worden. Ook mogen Amerikanen geen zaken met hen doen. Het doel van de strafmaatregelen is om Noord-Korea verder te isoleren van de rest van de wereld.

Het gaat onder meer om zes Chinese bedrijven, twee ondernemingen die gevestigd zijn in Singapore en olie verkopen aan Noord-Korea, een Russisch bedrijf, vier Russen en een constructiebedrijf in Namibië.

“We dringen er sterk op aan dat de VS hun vergissing corrigeren”, reageert een woordvoerder van de Chinese ambassade in Amerika tegenover Reuters. Doen de VS dat niet, dan kunnen de sancties schadelijk zijn voor de bilaterale samenwerking die de Amerikanen hebben met China op belangrijke gebieden, zegt de woordvoerder.

Lees ook: Poetins innige band met Kim

Hoewel door Noord-Koreaanse rakettesten de spanningen tussen de VS en het Aziatische land al enige jaren stijgen, escaleerde het conflict deze maand. Noord-Korea testte een intercontinentale ballistische raket met een geschat bereik van 7.000 tot 8.000 kilometer. Als reactie hierop stelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een nieuw strafmaatregelenpakket in. De Noord-Koreaanse export van kolen, ijzer, lood en vis, die samen goed zijn voor een derde van Noord-Korea’s jaarlijkse inkomsten, is aan banden gelegd.

Afzonderlijk territorium

De Amerikaanse president Trump zei toen dat als Noord-Korea doorgaat met de VS bedreigen, de Amerikanen antwoorden “met vuur en razernij, en een kracht die de wereld nooit eerder gezien heeft”. Noord-Korea kondigde prompt aan de mogelijkheden te onderzoeken Guam aan te vallen. Het eiland in de Grote Oceaan, waar zo’n 160.000 mensen wonen, is afzonderlijk territorium van de VS.

Later gaf de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de acties van de Amerikanen nog even af te wachten alvorens met een aanval op het eiland te komen. Donald Trump prees zijn Aziatische collega toen met zijn beslissing.