Voortvluchtige man (22) gedood, Belgen tipten Spanje over imam

Nasleep aanslagen

Na een klopjacht van vier dagen hebben de Spaanse en Catalaanse veiligheidsdiensten maandag alsnog de vermoedelijke dader van de dodenrit op de Rambla, donderdag, kunnen uitschakelen.

De 22-jarige Younes Abouyaaqoub werd in Subirats, een plaatsje in de heuvelachtige wijnstreek nabij Barcelona, herkend door een passant. De ingeschakelde politie schoot hem dood.

Maandag hadden de autoriteiten gemeld dat de meest gezochte man van het land donderdag nog een slachtoffer had gemaakt. Na zijn aanslag op de Rambla zou Abouyaaqoub volgens de Catalaanse politie een Ford Focus hebben gekaapt en de bestuurder met messteken hebben gedood. Met de auto sloeg hij vervolgens op de vlucht.

Imam woonde in België

Ook over een andere spilfiguur van de terreurcel werd maandag meer duidelijk. Deze Abdelbaki es-Satty was als imam in Ripoll mogelijk verantwoordelijk voor de radicalisering van de daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Hij verbleef begin vorig jaar drie maanden in de Vlaamse stad Diegem bij Brussel. Es-Satty kwam zelf bij de voorbereiding van de aanslagen om het leven. In de Diegemse moskee Youssef werd hij in januari 2016 aangesteld als imam, hoewel hij geen Nederlands of Frans sprak. In de ‘Youssef’ komen vooral oudere mannen bidden, zeggen betrokken tegen dagblad De Standaard.

Op het verzoek van de moskeevoorzitter om een bewijs van goed gedrag te geven ging Es-Satty niet in. Daardoor bleef zijn verleden – celstraf in Spanje wegens drugshandel, connecties met plegers van de Madrid-aanslagen in 2004 – onbekend. Het moskeebestuur rook onraad en lichtte de lokale politie in, die vervolgens de Spaanse politie om meer informatie vroeg. Intussen werd Es-Satty als imam ontslagen. Hij verdween van de Belgische radar.

Pas in juni 2016 , drie maanden na het Belgische verzoek, liet de Spaanse politie weten dat Es-Satty daar niet bekend stond als geradicaliseerd.