Voortvluchtige man (22) gedood, Belgen tipten Spanje over imam

Nasleep aanslagen

Na een klopjacht van vier dagen hebben de Spaanse en Catalaanse veiligheidsdiensten maandag alsnog de vermoedelijke dader van de dodenrit op de Rambla, donderdag, kunnen uitschakelen.

De 22-jarige Younes Abouyaaqoub werd in Subirats, een plaatsje in de heuvelachtige wijnstreek nabij Barcelona, herkend door een passant. De ingeschakelde politie schoot hem dood.

Maandag hadden de autoriteiten gemeld dat de meest gezochte man van het land donderdag nog een slachtoffer had gemaakt. Na zijn aanslag op de Rambla zou Abouyaaqoub volgens de Catalaanse politie een Ford Focus hebben gekaapt en de bestuurder met messteken hebben gedood. Met de auto sloeg hij vervolgens op de vlucht.

Imam woonde in België

Ook over een andere spilfiguur van de Catalaanse terreurcel werd maandag meer duidelijk. Deze Abdelbaki es-Satty was als imam in Ripoll mogelijk verantwoordelijk voor de radicalisering van de daders van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Hij verbleef begin vorig jaar drie maanden in de Vlaamse stad Vilvoorde. Es-Satty kwam zelf bij de voorbereiding van de aanslagen om het leven.

„Hij was hier zeker van januari tot maart 2016”, bevestigt burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde in de Vlaamse media. Uit zijn stad vertrokken de afgelopen jaren tientallen geradicaliseerde jongeren naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Sindsdien is Bonte een van de felste pleitbezorgers van deradicaliseringsbeleid in zijn land.

Of Es-Satty in Vilvoorde verbleef om kandidaat-terroristen te ronselen, is onbekend. Hij zocht er in de omgeving naar werk als imam. De moslimgemeenschap gaf daarop zijn naam door aan de politie in Vilvoorde, die de informatie doorspeelde aan de Spaanse politie. Bonte: „Drie maanden later kregen we uit Spanje te horen dat hij er niet bekend stond als geradicaliseerd.”

Es-Satty verdween vervolgens van de Belgische radar.

    • Tijn Sadée
    • Koen Greven