Spaanse rechter laat terreurverdachte ‘Barcelona’ vrij

Het gaat om de in Marokko geboren Mohamed Alla (26), de eigenaar van de auto waarin de vijf terroristen reden die in Cambrills gedood werden.

Terreurverdachte Mohamed Aallaa, die voorwaardelijk vrij is gekomen. Foto ANP

De Spaanse rechter heeft dinsdag een van de vier mannen voorwaardelijk vrijgelaten die verdacht worden van betrokkenheid bij de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrills vorige week. Het gaat om de in Marokko geboren Mohamed Aallaa (26), de eigenaar van de auto waarin de vijf terroristen reden die in Cambrills gedood werden.

Twee andere verdachten, Mohamed Houli Chemlal (20) en Driss Oukabir (28), zijn gevangengezet en kunnen niet op borgtocht vrijkomen. De rechter beschuldigt hen van lidmaatschap van een terroristische organisatie en moord. Chemlal is de enige overlevende van de explosie in Alcanar, Oukabir meldde zich vrijwillig op het politiebureau om aan te geven dat zijn broer Moussa zijn paspoort had gestolen. Met die pas huurde Moussa het busje waarmee hij over de Rambla reed.

Van de vierde verdachte, Salh El Karib (34), is het voorarrest met 72 uur verlengd. Hij runde een internetcafé in Ripoll, het dorpje waar de meeste van de twaalf verdachten woonden.

Aanslag van groter formaat

Eerder dinsdag bekende Mohamed Houli Chemlal, die nu in de gevangenis komt, voor de onderzoeksrechter dat zijn terreurcel een aanslag “van groter formaat” voorbereid had. De terroristen zouden populaire monumenten in Barcelona op het oog hebben gehad, zo heeft de openbaar aanklager dinsdag bekendgemaakt. Volgens El Mundo gaat het om de Sagrada Familia.

Ook had de imam uit Ripoll, het vermoedelijke brein achter de aanslagen, een zelfmoordaanslag willen plegen. Mohamed Houli Chemlal verscheen dinsdag samen met de drie andere nog levende verdachten voor de onderzoeksrechter in Madrid. De acht andere leden van de terreurcel, onder wie hoofdverdachte Younes Abouyaaqoub, zijn dood. Twee van hen stierven tijdens de explosie in Alcanar, zes anderen werden neergeschoten door de politie.

Drie van de vier verdachten ontkenden dinsdag hun betrokkenheid bij de terreurcel. De andere verdachte zou in het buitenland zijn geweest om materialen voor explosieven aan te schaffen.

Lees ook: Knullig terrorisme, en andere lessen uit aanslag Barcelona

Explosieven

Dat een grotere aanslag gepland stond, werd kort na de aanslagen al vermoed, omdat er in de ontplofte woning in het Spaanse Alcanar gasflessen en 120 explosieven gevonden werden.

Lees ook: Dit zijn de verhalen van de slachtoffers van de aanslag in Barcelona

Bij de aanslagen in Barcelona en Cambrils, afgelopen donderdag en vrijdag, kwamen vijftien mensen om het leven en raakten meer dan 120 personen gewond.

Het viertal wordt verdacht van moord met terroristisch oogmerk, lidmaatschap van een terroristische organisatie en het bezit van explosieven, meldt persbureau AFP.

    • Floor Bouma