Vanuit alle windstreken in Barcelona

Slachtoffers Terreuraanslag

Vijftien mensen overleefden de aanslag van donderdag niet. En twee slachtoffers moeten nog worden geïdentificeerd. Hierbij de verhalen van de mensen die we al wel kennen, op basis van Spaanse en internationale media.

Links: een rouwbijeenkomst op zondag voor de doden en gewonden in Barcelona. Rechts: twee agenten in Subirats, een dorp ten westen van Barcelona, waar verdachte Younes Abouyaaqoub werd gedood.
Links: een rouwbijeenkomst op zondag voor de doden en gewonden in Barcelona. Rechts: twee agenten in Subirats, een dorp ten westen van Barcelona, waar verdachte Younes Abouyaaqoub werd gedood. Foto Santi Palacios/AP, Manu Fernandez/AP

Elke Vanbockrijck, België, 44 jaar

Elf spelers van voetbalclub FC Barcelona en de elf tegenstanders uit Sevilla stonden zondagavond om 20.15 uur gearmd in de middencirkel van stadion Camp Nou. Ze namen een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de aanslag van drie dagen daarvoor. Een van die dodelijke slachtoffers is Elke Vanbockrijck, werkneemster van de Belgische post. De 44-jarige vrouw uit Tongeren was van plan geweest om die avond het stadion te bezoeken, samen met haar man Guy en vooral samen met haar twee zoontjes Vic (10) en Gus (13). Het was de droom van de jongens, spelers van de Limburgse club Heur VV, om Lionel Messi te zien spelen, een verlangen dat deze zomervakantie gerealiseerd moest worden. Met de auto reisden ze van België naar Spanje. Ze waren van plan om een week in Barcelona te blijven. Donderdagmiddag wandelden ze over de altijd drukbezochte winkelstraat La Rambla en werd Elke dodelijk geschept. In het stadhuis van Tongeren is een condoleanceregister voor haar geopend.

Julian Cadman, Australisch-Brits 7 jaar

Lang bestond er onzekerheid over het lot van de zevenjarige Julian Cadman. Familieleden gaven het jongetje als vermist op en deden via sociale media een oproep om te helpen zoeken. Twee dagen lang verscheen het lachende gezichtje van hem op internet. De hoop op overleving was tevergeefs. Julian Cadman bleek toch op de Rambla te zijn overleden, terwijl zijn moeder zwaargewond raakte bij de terreurdaad. Een omstander had zich op de Rambla over het jongetje ontfermd, maar moest al snel vaststellen dat hij de klap met de bestelwagen niet had overleefd. De politie wachtte met de identificatie totdat zijn vader uit Australië was overgekomen. Die kon op zaterdag vaststellen dat het om zijn zoon ging. De moeder van Julian Cadman ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.

Jared Tucker, Verenigde Staten, 43 jaar

Jared Tucker (43) uit San Francisco was in Barcelona met zijn vrouw Heidi Nunes. Ze vierden hun eenjarig huwelijksfeest. Op hun reis hadden ze eerder Venetië en Parijs bezocht. Jared Tucker, bouwvakker van beroep, was even weggelopen van het terras waar hij met zijn vrouw zat, omdat hij naar de wc wilde. Op dat moment werd hij aangereden.

Luca Russo, Italië, 25 jaar

De 25-jarige Italiaan Luca Russo uit Bassano del Grappa was een net afgestudeerde ingenieur en verheugde zich op zijn nieuw verworven baan. Hij bezocht de stad met zijn vriendin, Marta Scomazzon. Zij liep botbreuken op bij de aanslag.

Bruno Gulotta, Italië, 35 jaar

De 35-jarige Bruno Gulotta was met echtgenote Martina en hun twee zonen, Aria en Alessandro, op vakantie in Barcelona. Bruno woonde en werkte in Legnano, vlak bij Milaan, en deed marketing voor een digitaal tijdschrift: Tom’s Hardware. Hij zou bij het naderen van het busje een van zoon met zijn lichaam hebben beschermd. De zoon overleefde.

Francisco López Rodríguez (57) en zijn neefje Xavi (3) uit Spanje

De 57-jarige Spanjaard Francisco López Rodríguez werd op La Rambla aangereden samen met zijn vrouw Roser en zijn driejarig neefje Xavi. Ook Xavi, die in een kinderwagen zat, liet het leven.

Ian Moore Wilson, Canada

De Canadees Ian Moore Wilson, door zijn familie omschreven als een reislustig type, liep met zijn echtgenote Valerie in Barcelona te wandelen toen hij dodelijk werd getroffen. De man uit Vancouver werd zwaar gewoond naar en ziekenhuis gebracht maar bezweek aan zijn verwondingen.

Silvina Alejandra Pereyra, Argentijns-Spaans 40 jaar

Overleden op de Rambla nadat ze boodschappen had gedaan. Tien jaar geleden emigreerde de Argentijnse met Boliviaanse wortels naar Barcelona en sindsdien speelde haar dagelijks leven zich grotendeels af La Boqueria. In de markt nabij de Rambla stond ze achter een kraam. Naaste vrienden hebben voor haar een herdenking in de markt gehouden.

Carmen Lopardo, Argentijns-Italiaans 80 jaar

Gestorven toen ze over de Rambla slenterde. Op haar dertiende emigreerde ze vanuit het arme zuiden van Italië naar Argentinië. Ze besloot nog één keer met een reisgezelschap naar Europa op reis te gaan om rustig te genieten van het ‘oude continent’.

Pepita Codina, Spaans 75 jaar

Samen met haar dochter maakte Pepita Codina haar laatste wandeling over de Rambla. Haar dochter bleef gewond achter en overleefde de terreurdaad wel. Ze kwam uit Vic, een plaatsje in het noorden van Catalonië. In Barcelona had de familie een tweede huis.

Ana María Suárez, Spaans

Ze overleed als enige bij de terreurdaad in Cambrils. Daarbij raakten haar echtgenoot en zus zwaar gewond. Ze vierden een verjaardag in de badplaats toen we werden geraakt door een auto met terroristen. Ze overleed later aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Tarragona.

Het echtpaar kwam uit Zaragoza en had een vakantiewoning in Cambrils.

·Zaragoza. Ze hadden geen kinderen.

Pau Pérez, Spaans, 34 jaar

De 34-jarige Pau Perez werkte in de buurt van Barcelona en had de pech dat hij donderdagavond stuitte op de nog voortvluchtige verdachte moordenaar Younes Abouyaaquob. Hij had het gemunt op de Ford Focus van Perez. De eigenaar van de auto werd in de auto doodgestoken en door de terrorist als vluchtauto gebruikt. Perez was een groot liefhebber van voetbal en speelde bij F.C. Vilafranca. Hij was actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en reisde regelmatig naar Haïti om hulp te verlenen.

    • Marcel Haenen
    • Koen Greven