Trump: VS blijven in Afghanistan

Het is nog niet duidelijk hoeveel militairen de president in wil zetten in de strijd tegen de Talibaan.

President Trump tijdens zijn persconferentie maandag.
President Trump tijdens zijn persconferentie maandag. Foto Joshua Roberts/Reuters

De Verenigde Staten trekken zich niet terug uit Afghanistan. President Donald Trump heeft maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Amerikaanse militairen blijven “vechten om te winnen”. De gevolgen van het eventuele terugtrekken van de VS uit het land zouden “onvoorspelbaar en onaanvaardbaar” zijn.

Het is niet duidelijk hoeveel militairen hij wil inzetten in de oorlog die inmiddels al zestien jaar bezig is. Het Pentagon adviseerde onlangs dat de huidige strijdmacht van ongeveer 8.400 militairen aangevuld moet worden met 4.000 extra manschappen.

De VS zullen volgens de president verder blijven werken met het Afghaanse leger en veiligheidsdiensten om de strijd tegen de Talibaan voort te zetten. Ook rekent Trump op de steun van bondgenoten. Onlangs maakte secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekend dat de NAVO ook meer militairen gaat sturen naar Afghanistan.

De Talibaan heeft dinsdagochtend de beslissing van Trump veroordeeld. In een verklaring zegt een woordvoerder volgens Reuters: “Zo lang er ook maar één Amerikaanse soldaat in ons land is, gaan we verder met onze jihad.”

Lees ook: ‘VS sturen 4.000 militaire trainers naar Afghanistan’

Voordat hij verkozen werd tot president liet Trump zich herhaaldelijk kritisch uit over de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan. Hij zei onder meer dat de oorlog “nutteloos” en “niet te winnen” was. Zijn mening is veranderd sinds hij in het Witte Huis zit: “Mijn oorspronkelijke instinct was dat we weg moeten, maar mijn hele leven heb ik begrepen dat de keuzes anders zijn zodra je in het Oval Office zit.”

Nieuws positief ontvangen

In Afghanistan is het nieuws positief ontvangen, zowel bij westerlingen die werkzaam zijn in het land, als bij Afghaanse inwoners van Kabul. Onze correspondent Joeri Boom: “Vrijwel iedereen die niet wil dat de Talibaan verder oprukken is ervan doordrongen dat op dit moment slechts militaire kracht hen kan tegenhouden. Vooral de eigen special forces worden in Afghanistan op handen gedragen. Zij veroveren vaak districten terug die door de Talibaan zijn ingenomen. De mensen hopen en verwachten dat juist die eenheden zullen profiteren van de extra trainers die er nu eindelijk zullen komen.”

Volgens Boom vinden veel Afghanen dat Trumps voorganger Barack Obama een cruciale fout maakte door in december 2009 een datum vast te stellen waarop hij het grootste deel van de toen nog bijna honderdduizend Amerikaanse troepen zou terugtrekken.

Joeri Boom: “Dat heeft de Talibaan in de kaart gespeeld. Obama’s troepenuitbreiding met 30.000 manschappen haalde destijds niets uit, omdat de Talibaan in de meeste gebieden niet het gevecht aangingen maar rustig aftelden tot het einde van 2014, het moment waarop de Amerikanen verreweg de meeste troepen terugtrokken. Trump maakte die fout niet in zijn toespraak.”

President Ashraf Ghani zei maandag “dankbaar” te zijn. Met name omdat nu de Afghaanse luchtmacht uitgebreid zal worden en het aantal Afghaanse special forces meer dan verdubbeld: van 13.000 naar 30.000. Ghani heeft inmiddels verordonneerd dat de Afghaanse special forces worden ‘geupgrade’ van een divisie naar een heel legerkorps. Bij die gelegenheid had hij een boodschap voor de Talibaan en andere groepen die vechten tegen de democratisch gekozen regering: “Als jullie niet uit jezelf het pad van oorlog en geweld verlaten, zullen de special forces jullie daartoe dwingen.”

Kijk hier de volledige toespraak terug:

Leren van de fouten in Irak

De fouten die eerder zijn gemaakt in Irak moeten voorkomen moeten worden, aldus Trump. Daar zorgde het terugtrekken van het Amerikaanse leger voor een machtsvacuüm, die de opmars van terreurgroep Islamitische Staat (IS) mede mogelijk maakte. “Onze zwaarbevochten overwinningen eindigden terug in de handen van onze vijanden.”

Ook bekritiseerde de president tijdens zijn toespraak Pakistan, omdat het buurland van Afghanistan niet genoeg zou doen tegen terreurgroepen die onderduiken in het land. Het land zou “veel te verliezen hebben” als het niet de kant van de Amerikanen zou kiezen.

    • Christiaan Paauwe