Trump: terugtrekking uit Afghanistan is geen optie

Strijd tegen terreur

In tegenstelling tot wat Donald Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne, blijven er Amerikaanse troepen in Afghanistan.

De Verenigde Staten zullen de strijd in Afghanistan voortzetten – ook al voelde president Donald Trump daar aanvankelijk niet veel voor. In een toespraak voor Amerikaanse troepen zei een strijdlustige Trump in de nacht van maandag op dinsdag dat de VS niet langer uit zijn op „nation building” maar dat de strijd tegen terrorisme doorgaat.

Trump gaf weinig details prijs over de nieuwe strategie. De VS hebben nu ruim achtduizend man in Afghanistan en Amerikaanse generaals hebben om ongeveer vierduizend man extra gevraagd. Trump noemde geen doelstellingen waaraan hij de Amerikaanse inzet wil afmeten en legde het leger ook geen deadlines op. De Amerikaanse militairen zullen zich, aldus Trump, alleen laten leiden door de situatie op de grond.

Het Amerikaanse leger heeft maanden gepleit voor meer armslag omdat de regering in Kabul de laatste tijd steeds meer terrein heeft verloren aan de Talibaan.

De Afghanistan-strategie bestaat in wezen uit drie delen. Trump wil de strijd tegen de Talibaan en IS uitbreiden om te voorkomen dat Afghanistan een basis blijft voor terreurgroeperingen. De Afghaanse regering kan op extra hulp rekenen om het eigen leger te versterken, maar moet zelf de strijd aangaan tegen corruptie. Buurlanden Pakistan en India moeten meer doen om te voorkomen dat terroristen zich in het grensgebied kunnen verschuilen.

Trumps aanpak wijkt niet veel af van de strategie van zijn voorganger, maar is wel een breuk met zijn eigen opvattingen. De man die furore maakte met America First en Amerikaanse betrokkenheid bij buitenlandse brandhaarden hekelde, maakte het Amerikaanse publiek nu duidelijk dat de VS voorlopig betrokken blijven bij een impopulair conflict dat al zestien jaar duurt.

„Mijn oorspronkelijke instinct was het om terug te trekken, en traditioneel houd ik ervan mijn instinct te volgen”, zei Trump. „,Maar ik heb mijn hele leven gehoord dat beslissingen heel anders zijn als je president van de Verenigde Staten bent.” Na maandenlang beraad was hij tot de conclusie gekomen dat terugtrekking geen optie was. Het zou terroristen in de kaart spelen en de veiligheid van de VS en bondgenoten op het spel zetten, zei Trump, verwijzend naar de aanslag in Barcelona.

Na het racistisch geweld in Charlottesville, waarbij Trump zich volgens velen niet duidelijk genoeg distantieerde van rechts-extremisme, riep hij de Amerikanen op tot verdraagzaamheid. „De mannen en vrouwen die we naar het buitenland sturen om oorlog te voeren verdienen het niet om terug te keren naar een land dat in oorlog is met zichzelf.”

    • Michel Kerres