Total koopt olietak Maersk

Overname

Met de lage olieprijs wil het Deense Maersk zich volledig toeleggen op transport. Total wordt na de koop sterker in de Noordzee.

Foto Matthew Lloyd/Bloomberg

De Franse oliemaatschappij Total heeft de olietak van het Deense scheepvaartconcern A.P. Møller-Maersk voor 7,45 miljard dollar (6,33 miljard euro) overgenomen. Total wordt hiermee naar eigen zeggen de een na grootste olieproducent in de Noordzee.

Als onderdeel van de overeenkomst verkrijgt Maersk voor 4,95 miljard dollar aan aandelen Total, wat neerkomt op een belang van 3,8 procent. Daar komt bij dat Total voor 2,5 miljard aan schuld van Maersk overneemt. Dit hebben beide bedrijven maandag bekendgemaakt.

Beleggers, met name rond Maersk, reageerden enthousiast op de overname. Het aandeel Maersk won 4 procent; de koers van Total veranderde amper. Maersk verklaarde direct een fors deel van de opbrengst aan de aandeelhouders door te gaan geven.

Al langer tracht Maersk zich op transport en logistiek te concentreren: met name door de aanhoudende lage olieprijzen willen de Denen hun olieactiviteiten van de hand doen. Vooral het in de Noordzee boren in diep water is bij de huidige olieprijs van 50 dollar – gehalveerd in vergelijking met drie jaar geleden – moeilijk rendabel te maken. Daar staat tegenover dat bedrijven die actief zijn in de olieindustrie goedkoper overgenomen kunnen worden.

„We hadden het gevoel dat we op de Noordzee nog een stap extra moesten zetten om meer competitief te worden”, zei Total-bestuursvoorzitter Patrick Pouyanné.

De overname door Total behoort tot de grootste investeringen in de energiesector sinds de olieprijs drie jaar geleden aan zijn daling begon. In 2015 kocht Shell voor 52 miljard dollar gasproducent BG en Exxon Mobil verwierf voor 6,6 miljard dollar aan boorrechten in Texas.

De bedrijven verwachten de overname begin volgend jaar af te ronden. De olievelden in de Noordzee zijn in omvang gezien de zevende van de wereld.