Te veel bacteriën in derde aan huis bezorgde sushi

Eenderde van de sushi die aan huis wordt bezorgd, bevat te veel bacteriën. Dat heeft veelal te maken met onhygiënische bereiding, zo meldt de Consumentenbond dinsdag na onderzoek onder twintig restaurants. Onder meer vuile handen en vieze snijplanken waren vaak oorzaak van de vervuiling.

Van de onderzochte restaurants scoorden negen onvoldoende op het gebied van hygiëne. In restaurants in Groningen en Amersfoort werd de E. coli-bacterie (ook wel de poepbacterie genoemd) aangetroffen. Als je veel van die bacterie binnenkrijgt, kun je misselijk worden of diarree krijgen.

De slechtste sushi kwam van Sushi Time Leiden, waar de vis niet vers was en niet hygiënisch bereid. Op twee van de acht gerechtjes die de onderzoekers daar bestelden, zat een bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Met de ingrediënten zelf was zelden iets mis: die waren bij bijna alle ketens vers.

De Consumentenbond onderzocht ook restaurants in Breda en Rotterdam. Sommige van restaurants in de vijf steden zijn onderdeel van een keten, zoals Sumo, Sushi Time en SushiPoint. Eerder keek de Consumentenbond al naar de hygiëne bij sushirestaurants waar je onbeperkt kunt eten. Daar scoorde tweederde toen onvoldoende op hygiëne.