Recensie

Statement over Trumps VS verpakt als hillbilly-heistfilm

In interviews ontkent regisseur Stephen Soderbergh dat hij met ‘Logan Lucky’ een politiek statement maakt. Maar stiekem doet hij het toch. Dat levert een sterke film op, met een fantastische cast.

Channing Tatum, Riley Keough en Adam Driver; de familie Logan in Logan Lucky.

Na het maken van Side Effects (2013) kondigde Steven Soderbergh aan dat hij zich terugtrok uit de filmwereld. Zijn onvrede over peperdure formulefilms en Hollywoods gebrek aan durf en originaliteit was zo groot dat hij voor televisie ging werken. Hij maakte de geprezen biopic over de Amerikaanse showpianist Liberace en zijn minnaar, Behind the Candelabra en was betrokken bij de gewaardeerde historische ziekenhuisserie The Knick.

Na een sabbatical is hij nu terug met opnieuw een overvalfilm. Maar het verschil tussen zijn Oceans-trilogie en Logan Lucky spreekt boekdelen. De strakke maatpakken van Danny Ocean en consorten, die zich als een vis in het water voelden bij glitter & glamour, maken plaats voor verwassen T-shirts en camouflagebroeken.

Logan Lucky speelt zich af in het milieu van de arbeidersklasse waar Trump zegt voor op te komen. Maar waar Trump verder weinig interesse voor ze toont, geeft Soderbergh deze ‘blue collar workers’ uit West-Virginia een sympathiek gezicht. Na het zien van Logan Lucky ken je ze: van hun muzieksmaak tot hun loyaliteit jegens familie en vrienden.

Vaste Soderbergh-acteur Channing Tatum (Magic Mike) speelt Jimmy Logan, een mijnwerker die ontslagen wordt omdat hij niet heeft verteld dat hij een sportblessure heeft. Om brood op de plank te krijgen verzint hij een plan om tijdens een Nascar-race de kluis te kraken. Dit doet hij samen met zijn broer Clyde, een Irakveteraan die zijn hand verloor en met een prothese rondloopt. Om de klus te klaren hebben ze kluisexpert Joe Bang nodig, maar die zit in de gevangenis. Bijgestaan door hun zus, een kapster met nepnagels, en de onnozele broers van Bang bedenken ze een list om hem vrij te krijgen.

De hillbilly-heistfilm Logan Lucky moet even op gang komen omdat Soderbergh heel precies het arbeidersmilieu schetst, zoals hij deed in Erin Brockovich en de twee Magic Mike-films. Eenmaal op stoom volgen de sterke scènes elkaar op. De rolbezetting is fantastisch, met naast Tatum ook Adam Driver en een verrassende rol van Daniel – James Bond – Craig als de heetgebakerde Joe Bang, inclusief spierwit haar.

Logan Lucky begint met een fraaie scène waarin Jimmy zijn dochtertje uitleg geeft over het John Denver-lied Take Me Home, Country Roads, een song die later op ontroerende wijze terugkeert. Hoewel Soderbergh in interviews zegt geen politiek statement over Amerika te maken, doet hij dat natuurlijk toch. Die beloofde banen voor arbeiders komen er niet, dus moeten ze wel gaan stelen.

    • André Waardenburg