OV-chipkaart

Reisgegevens van honderden studenten doorgespeeld aan onderwijsdienst DUO

De reisgegevens van honderden studenten zijn sinds augustus 2015 doorgespeeld aan het ministerie van Onderwijs. Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink, bevestigt na berichtgeving van de Volkskrant dat het de informatie heeft gedeeld met Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Translink zegt dat het aantal verzoeken dat gehonoreerd werd soms opliep tot „vijf à tien per week”. Ook zegt een woordvoerder dat Translink „liever geen gegevens deelt”, maar dat het bedrijf daartoe volgens de Algemene wet bestuursrecht gedwongen zou zijn. Het bedrijf zou de reisgegevens van studenten slechts achttien maanden archiveren. Translink verstrekt ook informatie aan politie en justitie als het gaat om vermiste personen, zo schrijft de organisatie op de site.

Privacyschending

DUO spoort de studenten op die niet hun juiste woonadres hebben opgegeven en zo met de basisbeurs hebben gefraudeerd. Voor 2015 kregen uitwonende studenten namelijk een hoger bedrag van de overheidsdienst. DUO zegt alleen gegevens op te vragen van studenten met een ‘risicoprofiel’, ná een verdenking en huiszoeking.

Een uitspraak van de rechtbank in Den Haag maakte in mei echter een einde aan deze opsporingsmethode. Een student die betrapt was op fraude, was naar de rechter gestapt omdat de werkwijze van de Dienst Uitvoering Onderwijs een schending zou zijn van zijn privacy. Hij werd in het gelijk gesteld. De student hoefde geen geld terug te betalen en kreeg geen boete opgelegd.

DUO vecht dit aan bij de Centrale Raad van Beroep. De dienst ziet sinds de uitspraak van de rechter vooralsnog af van de opsporingsmethode.

Bij 7.000 controles in 2013 bleek dat 3.300 studenten fraudeerden met hun woonadres. Ze schreven zich bijvoorbeeld in als ‘uitwonend’ terwijl ze nog bij hun ouders woonden.