‘Nederlandse truckers onterecht beboet in België’

Het tolheffingssysteem in België voor vrachtwagens hapert flink, stelt TLN. Nederlandse truckers krijgen onterecht boetes.

Chauffeurs in de rij tijdens de invoering van de verplichte tolkastjes in Belgie. Foto Rob Engelaar/ANP

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) slaat alarm over de tolheffing voor vrachtwagens in België. In april vorig jaar is daar kilometerheffing ingevoerd, maar het registratiesysteem in de vrachtwagens „hapert regelmatig en ongemerkt”, schrijft TLN in een verklaring. Daardoor weet de chauffeur niet dat hij „geen tol betaalt en een boete riskeert”.

Sinds het invoeren van de tolheffing in België denderen steeds meer vrachtwagens door Baarle-Nassau

Tegelijkertijd legt de Belgische inspectie wél boetes op aan de chauffeur, van 1000 euro, als er geen tol betaald is. Volgens TLN zijn inmiddels „honderden boetes” uitgedeeld. België handhaaft „keihard en heftig”, zegt een woordvoerder van TLN. „Maar je moet niet handhaven op een systeem dat niet betrouwbaar is”.

‘Problemen spelen al langer;

TLN wil dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) actie onderneemt en het probleem aankaart bij de Belgische transportminister. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur liet weten dat de minister de kwestie „heel serieus” neemt. De minister heeft contact gezocht met het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de Belgische kilometerheffing.

De problemen spelen al langer, zegt een woordvoerder van TLN. Aanleiding om nu publiekelijk op te roepen tot actie is een recent incident met een Nederlandse chauffeur van transportbedrijf Reining. Hij werd volgens TLN aan het eind van de dag door Belgische inspecteurs aan de kant gezet, maar kreeg te horen dat hij pas de volgende dag weer verder kon, omdat de werkdag van de inspecteurs erop zat. Ook kreeg de chauffeur „duizenden euro’s” boete.