Na twee jaar stapt topman Blokker-winkels alweer op

Huishoudketen

Het aftreden van Rob Heesen volgt na grote reorganisaties bij Blokker. De topman van de holding neemt zijn plaats in.

Rob Heesen, vertrekkend directeur van Blokker. Foto Sander Koning/ANP

In de grote reorganisatie bij huishoudketen Blokker – honderden banen verdwijnen – blijft ook de top niet ongeschonden. De directeur van Blokker, Rob Heesen, treedt terug, zo maakte moederbedrijf Blokker Holding dinsdagmiddag bekend. Behalve de huishoudketen maken ook winkelketens Xenos, Big Bazar, Intertoys en Marskramer vooralsnog deel uit van Blokker Holding.

De bestuursvoorzitter van Blokker Holding, Casper Meijer, volgt Heesen op als directeur van het onderdeel Blokker bv het grootste en oudste dochterbedrijf. Tegelijkertijd blijft hij de topman van het moederbedrijf.

Het aftreden van Heesen volgt na het ingrijpende besluit dat Blokker Holding eerder dit jaar bekend maakte: het concern verkoopt alle winkelketens en gaat alléén verder met Blokker, in afgeslankte vorm. Honderd Blokker-winkels gaan dicht, honderden werknemers verliezen daardoor hun baan. De vierhonderd winkels die wel open blijven, krijgen een nieuwe huisstijl aangemeten, inclusief digitaal loket voor onlinebestellingen en een nieuw logo op de gevel. Inmiddels heeft tweederde van de filialen die openblijven deze opfrisbeurt gehad.

„Deze ontwikkelingen leggen een zware druk op de hele Blokkerorganisatie”, schrijft Blokker Holding in een verklaring. „Heesen heeft in dit kader zijn besluit om af te treden vanuit bedrijfsbelang genomen.” Heesen blijft „beschikbaar voor het concern”, vermeldt het bedrijf ook. Wat hij gaat doen en hoe lang hij blijft, wordt „nog nader bepaald”, laat een woordvoerder weten. „Maar uiteraard maakt ook de overdracht onderdeel uit van zijn betrokkenheid.” Heesen was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Rob Heesen trad in oktober 2015 aan als directeur van Blokker. Daarvoor was hij commercieel directeur bij Hema. Onder zijn leiding heeft Blokker twee grote reorganisaties moeten aankondigen. In 2016, tegelijkertijd met de presentatie van de nieuwe huisstijl, liet het bedrijf weten 390 banen te schrappen, nadat het jaar ervoor ook al 440 banen waren verdwenen. In mei dit jaar bleek dat nog eens honderden arbeidsplaatsen komen te vervallen, door de sluiting van de winkels. Deze reorganisatie loopt nog. Volgens de laatste cijfers, uit mei dit jaar, werken er zo’n 5.500 mensen bij Blokker.

Lees ook de grote reconstructie uit 2016: Blokker, een familiedrama

Twee banen

Nu hij de functie van Heesen overneemt, heeft topman Casper Meijer eigenlijk twee banen: leiding geven aan de ontmanteling van Blokker Holding én leiding geven aan de reorganisatie en vernieuwing bij Blokker bv. Meijer is al „nauw betrokken bij het reilen en zeilen van Blokker”, laat een woordvoerder weten. Dat hij het van Heesen overneemt, past daarom ook „binnen de huidige strategie waarbij Blokker bv als zelfstandige onderneming verdergaat”. Meijer stelt zelf in de verklaring dat er „een goede basis” staat, „maar er is nog veel te doen”.

Naast zijn nieuwe werk bij de huishoudketen zal Meijer óók leiding blijven geven aan de zoektocht naar een koper voor de overige ketens: Xenos, Big Bazar, Intertoys en het Belgische Maxi Toys. Woonwinkelketen Leen Bakker werd in mei al verkocht aan private-equitybedrijf Gilde.

Meijer heeft „de volledige steun van de aandeelhouders en de raad van commissarissen om de nieuwe dubbelfunctie te gaan vervullen”, meldt Blokker Holding in een verklaring. Het bedrijf is nog altijd volledig in handen van de familie Blokker. Albert Blokker, kleinzoon van oprichter Jacob, bezit de ene helft van de aandelen. De andere helft is in handen van Els Blokker, weduwe van de in 2011 overleden Jaap Blokker.