De aangespoelde romp is van journalist Kim Wall

De dertigjarige Zweedse journalist verdween vorige week nadat ze aan boord van een privéduikboot van een Deense uitvinder was gestapt. De politie heeft haar dood bevestigd.

De privé-onderzeeër van de Deense uitvinder Peter Madsen, gefotografeerd op de dag dat Kim Wall verdween. De vrouw in de toren van de onderzeeboot is vermoedelijk Wall.
De privé-onderzeeër van de Deense uitvinder Peter Madsen, gefotografeerd op de dag dat Kim Wall verdween. De vrouw in de toren van de onderzeeboot is vermoedelijk Wall. Foto Anders Valdsted/AFP

De romp, zonder armen, benen en hoofd, die maandag is aangetroffen op het Deense eiland Amager is van de Zweedse journalist Kim Wall. De bloedsporen op het zwaar verminkte lichaam komen overeen met die in de onderzeeër waar Wall voor het laatst werd gezien voordat ze verdween. De Deense politie, tot nu zeer terughoudend in de informatieverstrekking over de verdwijning, maakte dat woensdagochtend bekend.

Ieder detail dat naar buiten komt over de dood van de 30-jarige Zweedse journalist, die op 10 augustus in de onderzeeër stapte van de Deense uitvinder Peter Madsen en daarna nooit meer terugkeerde, maakt het verhaal gruwelijker. Dinsdag werd al bekend dat alle lichaamsdelen van de aangespoelde romp opzettelijk van het lichaam waren verwijderd.

En nu weten we dat er een stuk metaal aan Walls lichaam was vastgemaakt zodat ze niet snel naar boven zou drijven. Om diezelfde reden waren ook alle gassen en lucht uit haar lichaam gepompt.

De 46-jarige befaamde Deense uitvinder Peter Madsen, ook wel bekend als ‘Raket Madsen’, was als enige met Kim Wall in de onderzeeboot. Hij zegt nog altijd, zelfs nu al de nieuwe details naar buiten zijn gekomen, dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden in de onderzeeër en dat hij Wall vervolgens een zeemansgraf heeft gegeven.

De vermissing van Kim Wall – die pendelde tussen New York, waar ze nog woonde na haar journalistiekstudie aldaar, en China, waar ze verhalen maakte – lijkt op een Scandinavische thriller. De freelancer, die bekendstond om haar onconventionele verhalen in alle uithoeken van de wereld, wilde een profiel over Madsen schrijven. Hij staat er om bekend geniaal te zijn, maar ook excentriek en als iemand met veel vijanden. Als hij in 2008 aankondigt dat hij voor het eerst in de wereld met via crowdfunding opgehaald geld een onderzeeër gaat bouwen, haalt hij de internationale kranten.

Bijna tien jaar later is het dan eindelijk zover. Voor de testvaart van de 17,8 meter lange UC3 Nautilus stapt Wall met Madsen aan boord, als enige.

Testvaart

Illustratie NRC studio

Op donderdag 10 augustus vertrekken Madsen en Wall om zeven uur ’s avonds voor de testvaart van de duikboot uit de haven van het schiereiland Refshaleøen, dat deel uitmaakt van de gemeente Kopenhagen. Op haar laatste foto staat Wall naast Madsen in de toren van de onderzeeër.

Wanneer ze een paar uur later niet meer reageert op de berichten van haar vriend, wordt hij ongerust. Om half drie ’s nachts doet hij melding bij de politie.

De Deense autoriteiten gaan op zoek naar de onderzeeër. Die wordt op vrijdagochtend 11 augustus om 10.14 uur gespot in de Baai van Køge, zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van de Deense hoofdstad. Er is even radiocontact met Madsen, die zegt dat hij wil aanmeren in Kopenhagen wegens technische problemen. Hij wordt gered uit de onderzeeër. Even later zinkt de boot.

Maar waar is Kim Wall?

Madsen beweert dat hij haar een paar uur na vertrek aan wal heeft afgezet. De politie maakt die vrijdagmiddag bekend dat Madsen is opgepakt en wordt verdacht van het vermoorden van Kim Wall. Een motief is nog steeds niet duidelijk. De Deense politie maakt zo min mogelijk informatie bekend.

Als de volgende dag de onderzeeër wordt gevonden door de Deense politie, is de duikboot leeg. Na onderzoek blijkt dat de kans groot is dat Madsen zelf de boot tot zinken heeft gebracht. Ook de Zweedse marine wordt ingeschakeld om Wall te vinden.

Afgelopen maandag verandert Madsen zijn verklaring: Wall zou volgens hem zijn overleden tijdens een „ongeluk” in de onderzeeër, en hij heeft haar daarna een zeemansgraf gegeven. Later die dag spoelt de romp aan wal.

Wat er precies is gebeurd in de duikboot is nog steeds onduidelijk. De Deense politie speurt nog steeds naar informatie en sporen in het zeegebied waar ze is gevonden.

Wall schreef verhalen vanuit Noord-Korea, Sri Lanka, China en Oeganda, voor onder meer The New York Times, The Guardian en Time Magazine. „Ze was grappig, hardwerkend, onderzoekend en niet bang”, zegt hoogleraar Sanford Padwe, haar mentor op de Columbia Journalism School in New York, waar ze journalistiek studeerde, in een reactie. „Ik dacht altijd dat ze een grote toekomst zou hebben, wat haar dood zo verschrikkelijk verdrietig maakt.”

Haar ouders en vrienden waren altijd bezorgd over haar veiligheid. Dat ze uiteindelijk zo dicht bij haar geboorteplaats Malmö zou komen te overlijden, had niemand verwacht.