Kritische Russische regisseur opgepakt om verduistering

Serebrennikov staat bekend om zijn kritische houding tegenover de Russische regering en de orthodoxe kerk.

Archiefbeeld uit 2016 van Kirill Serebrennikov. Foto Loic Venance/AFP

Kirill Serebrennikov, een vooraanstaande Russische theaterregisseur, is dinsdag opgepakt op verdenking van het verduisteren van grote sommen geld. Dat heeft zijn advocaat in een verklaring gezegd, meldt persbureau Reuters. Als hij wordt veroordeeld kan hij tot tien jaar cel krijgen.

Het Openbaar Ministerie in Rusland verdenkt hem ervan ongeveer één miljoen euro te hebben verduisterd uit een fonds dat was bedoeld voor de financiering van een kunstproject. Volgens de autoriteiten is de 47-jarige regisseur het brein achter de verdwijning. Naast hem werden er nog drie verdachten opgepakt. Serebrennikov ontkent iets met de zaak te maken te hebben.

Criticus

Serebrennikov staat bekend als een criticus van de regering en de Russische politiek en de Russisch-orthodoxe kerk, die volgens hem teveel macht naar zich toetrekken. Hij verpakt die kritiek in door hem geregisseerde producties. Zijn aanhangers denken daarom dat de arrestatie politiek gemotiveerd is.

Lees ook de recensie van zijn theaterstuk ‘The Student’.

In mei deed de Russische politie al een inval in de woning van Serebrennikov en in het Gogol Center, het theater waarvan hij directeur is. Hij werd toen gehoord als getuige. Of dat een verhoor was in dezelfde verduisteringszaak, is niet duidelijk.

    • Heleen Gorris