‘Iraaks leger dringt IS-bastion Tel Afar binnen’

Zondag begonnen Iraakse militairen een grondaanval om de stad te heroveren, na een luchtoffensief dat bijna een week duurde.

Iraakse strijders stomen op in de richting van Tal Afar.
Iraakse strijders stomen op in de richting van Tal Afar. Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP

Na een grondoffensief van amper twee dagen is het leger van Irak er in geslaagd IS-bastion Tel Afar binnen te dringen. Soldaten trokken de noordelijke stad in Irak dinsdag via het zuiden en oosten binnen en hebben nu in elk geval één wijk in handen. Dat liet een commandant van het Iraakse leger tegenover internationale persbureaus weten.

Tel Afar is een van de laatste grote steden in Irak die nog in handen is van terreurgroep Islamitische Staat (IS) en staat op het punt omsingeld te worden door het Iraakse leger. Zondag begonnen Iraakse militairen hun grondoffensief in een poging de stad te heroveren. In de week daarvoor had het leger Tel Afar al bijna een week lang vanuit de lucht onder vuur genomen.

Lees ook over de val van Mosul: IS verliest belangrijkste bolwerk in Irak in bloedige eindstrijd

Tijdens het binnendringen van de stad werden Iraakse strijdkrachten dinsdag hevig onder vuur genomen door de overgebleven IS-strijders. Volgens generaal Haider Fadhil van de Iraakse speciale eenheden werden soldaten onder meer beschoten met raketten. Ook liet de terreurgroep meerdere auto- en bermbommen ontploffen.

Bekijk ook onze video: Hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat

Kleiner dan Mosul

Volgens de meest recente schattingen hebben zich zo’n 1.500 tot 2.000 IS-strijders verschanst in Tel Afar. Dat zijn er ongeveer evenveel als in Mosul, dat na een offensief van maanden sinds begin juni weer in handen is van het Iraakse leger. Die stad is echter aanzienlijk groter dan Tel Afar, waar voor de machtsgreep van IS in 2014 zo’n 200.000 mensen woonden.

Tel Afar ligt op weg van Mosul naar de Syrische grens:

Mocht het Iraakse leger ook Tel Afar heroveren dan is dat nog niet het einde van IS in Irak. De terreurgroep heeft ook nog een klein gebied ten westen van de stad Kirkuk en het dunner bevolkte gebied nabij de westgrens in handen.

    • Joost Pijpker