Recensie

Hutspot aan culturele verwijzingen uit acht Stephen King-boeken

Van de acht Dark Tower-boeken van geliefd horrorauteur Stephen King is nu een film gemaakt. King-fans zullen zwaar teleurgesteld zijn.

Idris Elba en Matthew McConaughey als Roland de Scherpschutter en Walter, de Man in het Zwart, in The Dark Tower.

‘Have a nice apocalypse”, schampert Walter, de Man in het Zwart, in de Stephen King-verfilming The Dark Tower. Maar dan heeft hij buiten Roland de Scherpschutter en de jonge Jake gerekend. Zoals vele kinderen in King-boeken heeft Jake psychische krachten en voorspellende visioenen. Alleen gelooft niemand hem als hij weer eens met een sombere tekening komt na zijn zoveelste nachtmerrie. Via een portaal komt hij in een parallelle wereld terecht, waar hij op zoek gaat naar Roland. Zij zijn de enigen die Walter kunnen stoppen, die van plan is het universum in duisternis te hullen, zowel letterlijk als figuurlijk via demonen en monsters.

Stephen King-fanaten zullen zwaar teleurgesteld zijn door deze film, die wel heel losjes is samengesteld met elementen uit de acht (!) Dark Tower-boeken van de geliefde horrorauteur. De schets van de verschillende werelden is nog wel aardig maar zodra je ongeveer weet hoe het zit, kun je eigenlijk alles voorspellen. Dan rest de boel uitzitten en af en toe grinniken over de hutspot aan culturele verwijzingen die King en de makers in het fantasieloze The Dark Tower stopten. Zo heeft Roland revolvers die gemaakt zijn van het staal van Excalibur, het magische zwaard uit de King Arthur-mythe. Dat scheelt.

    • André Waardenburg