Grote zege hockeyvrouwen op Tsjechië (10-0)

Oranje walste in het laatste groepsduel op het EK over Tsjechië heen. Plaatsing voor de halve finales was al zeker.

De hockeyvrouwen vieren de grote zege op Tsjechië.
De hockeyvrouwen vieren de grote zege op Tsjechië. Foto Remko de Waal/ANP

De Nederlandse hockeysters hebben dinsdagavond op het EK een monsterzege geboekt op Tsjechië. In hun laatste groepsduel won de ploeg van coach Alyson Annan met maar liefst 10-0 van de zwakste broeder in de poule. Oranje was al zeker van een plaats in de halve finale.

Nederland kwam tegen de Tsjechen voortvarend uit de startblokken. Na twee kwarten stond de ploeg al op 6-0, na onder meer twee doelpunten van Caia van Maasakker uit de vele strafcorners die Oranje dinsdag kreeg. Ook middenvelder Laurien Leurink wist tweemaal tot scoren te komen. De andere Nederlandse doelpuntenmakers waren Lidewij Welten, Ireen van den Assem, Kelly Jonker, Kitty van Male, Marloes Keetels en Margot van Geffen.

Lees hier over de vernieuwde Nederlandse ploeg: Nieuwe generatie moet opstaan

Slechts vijf keer eerder wist Nederland op het EK met dubbele cijfers te winnen. De grootste zege ooit dateert van 1999, toen Oranje met 15-0 won van België.

Voor de vernieuwde ploeg van coach Annan - na de Olympische Spelen nam een aantal routiniers afscheid onder wie Ellen Hoog, Naomi van As en aanvoerder Maartje Paumen - moet de eerste echte testcase dit EK nog komen. Donderdag wacht in de halve finale regerend Europees en Olympisch kampioen Engeland. Mocht Oranje de finale bereiken dan wacht mogelijk Duitsland, dat zich in de andere poule ook al voor de volgende ronde heeft geplaatst.

Hockeymannen nog niet zeker van halve finale

De Nederlandse hockeymannen komen woensdag in actie tegen Oostenrijk. Hoewel de ploeg van trainer Max Caldas maandag met zware cijfers (5-0) verloor van België, plaatst Oranje zich bij een overwinning alsnog voor de halve finale.