Opinie

    • Peter Winnen

Het beest in Froome

Chris Froome heeft zijn zinnen gezet op de Vuelta. Is dit goed of slecht nieuws voor de wielerliefhebber? Ik bedoel, gaan we weer drie weken kijken naar een militaire operatie van Team Sky dat zich niet eens de moeite getroost zich in camouflagekleding te steken? Smaak- en geurloos doden is de beproefde strategie van die ploeg. Of dompelt Froome zichzelf onder in een persoonlijk experiment met een uitkomst waarnaar hijzelf zeer nieuwsgierig is?

Froome is een nette, beschaafde jongen. Als je hem hoort praten denk je aan een overheidsambtenaar die waakt over een gevoelig dossier. Froome waakt uitsluitend over het dossier Froome. Soms denk ik dat hij zich ervoor schaamt, dat hij liever ambtenaar was geworden dan wielrenner.

Hij heeft veel over zichzelf verteld maar veel wijzer wordt de sportliefhebber er niet van. Het beest in hem is nog niet gedefinieerd. Het kan niet anders dan dat er behalve een ambtenaar ook een beest in zijn borstkas tekeer gaat.

Een uitdaging noemt hij het: in een en hetzelfde jaar zowel de Tour als de Vuelta op zijn naam schrijven. Alleen Anquetil en Hinault deden het vóór hem in een prehistorisch verleden. Aha, Froome is dus gevoelig voor historie en lijstjes.

Het was een andere tijd. De Vuelta was toen nog een voorjaarsronde. Anquetil en Hinault reden zonder jaarplanning. De Vuelta kon een voorbereiding zijn op de Giro en/of de Tour, maar als men er toch was kon men net zo goed rijden voor de overwinning. Professionalisme walmde toen van amateurisme. Of Froome het ook zo opvat weet ik niet, maar het amateurisme van Hinault en Anquetil was werkelijk bewonderenswaardig.

Ik vind het al heel wat dat Froome zich wil meten met de archaïsche geschiedenis van het wielrennen. Hij, de wetenschappelijk geprogrammeerde koning van Team Sky, neemt het op tegen een begraven traditie.

Sec is het natuurlijk niet zo dat Froome zich meet met een Hinault of een Anquetil. De vergelijkende wetenschappelijke data ontbreken. In fysiologisch opzicht is Froome geen geheim voor Team Sky. De ploeg weet alles van hem, meer dan hem lief is. Team Sky weet meer van Froome dan Google van ons.

Als Froome onderweg onophoudelijk op zijn wattagemetertje tuurt, weet hij dat over zijn schouder ground control meekijkt. Waarschijnlijk interesseert het hem niet. Het beest in hem valt toch niet te meten. Het beest is privé.

Peter Winnen is oud-profwielrenner en schrijver
    • Peter Winnen