Verdachte steekpartij Finland bekent

Volgens de advocaat van de verdachte had hij geen terroristisch motief.

De lokale politiechef en de Finse minister leggen bloemen voor de slachtoffers van de steekpartij. Foto Roni Lethi/AFP

Abderrahman Mechkah, de man die wordt verdacht van het plegen van een dodelijke steekpartij in de Finse stad Turku, heeft dinsdag bekend. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de advocaat van de verdachte.

Afgelopen vrijdag vielen in Turku twee doden en acht gewonden toen een man in het stadscentrum met een mes op mensen in begon te steken. De politie in Finland gaat uit van een terroristische daad. Volgens de advocaat van de achttienjarige man van Marokkaanse komaf had hij geen terroristisch motief.

Mededaders

De politie heeft zaterdag nog vier mannen opgepakt in verband met de steekpartij. Een van hen is inmiddels vrijgelaten. Volgens persbureau Reuters is een tweede verdachte vastgezet op verdenking van moord met een terroristisch motief. Eerder zei de Finse politie dat alleen de hoofdverdachte daarvan verdacht werd. Wat de rol van de ander precies is geweest, is onduidelijk.

De gearresteerde mannen hebben allen een Marokkaanse achtergrond. De politie heeft dinsdag een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor nog een man met de Marokkaanse nationaliteit. Van de hoofdverdachte is bekend dat hij in 2016 in Finland arriveerde en een asielprocedure heeft doorlopen. Het is onduidelijk of hij een verblijfsvergunning heeft gekregen.

De locaties waar de steekpartijen plaatsvonden.

    • Heleen Gorris