Recensie

Recensie

Cynische spelletjes van Egyptische hogere kringen

‘The Nile Hilton Incident’ is een strakke, ouderwetse film noir over een gecorrumpeerde rechercheur die via een ogenschijnlijk simpele zaak op zoveel verval in hogere kringen stuit dat hij zowaar last krijgt van een geweten.

Fares Fares als doffe rechercheur die last krijgt van een geweten.
Fares Fares als doffe rechercheur die last krijgt van een geweten.
    • Coen van Zwol

Noredin (Fares Fares) is een rechercheur die dof doet wat van hem verwacht wordt. Markthandelaars, illegalen en huisjesmelkers afpersen. Gunsten uitdelen en incasseren. Tot hij over een moord struikelt in het Nile Hilton Hotel. Op een dame van losse zeden die wellicht een rijke klant teleurstelde. Wat doe je dan? Je berooft het lijk en constateert dat ze haar eigen keel doorsneed. Maar het blijkt een beroemde zangeres, Lalena, en Noredin pookt nog wat rond: er is een rolletje seksfoto’s. Oom en beschermer Kammal waarschuwt hem: ook de geheime dienst snuffelt aan de zaak. „Als die geld ruiken, vergeet het dan verder maar.”

Met Noredin klimmen we op van de krochten van Kairo naar de paleizen van de elite. The Nile Hilton Incident, opgenomen in een mistige, groezelige stijl, toont een verlept Egypte. Inspiratie voor deze film van de Zweeds graffiti-artiest van Egyptische komaf Tarik Saleh was de moord in 2008 in Dubai op de Libanese popster Suzanne Tamim, in opdracht van de Egyptische zakenman en afgevaardigde Talaat Moustafa: een nationaal schandaal.

Lees hier een interview met de regisseur van The Nile Hilton Incident

In feite is dit een strakke, ouderwetse film noir waarin een gecorrumpeerde speurneus via een ogenschijnlijk simpele zaak op zoveel verval in hogere kringen stuit dat hij zowaar last krijgt van een geweten. Dat morele ontwaken valt niet toevallig samen met het begin van de opstand tegen president Hosni Mubarak in 2011, en voert tot een bittere ontknoping.

Valse hoop: revolutie of contrarevolutie, Egypte blijft een land waar clans soldaten, agenten en spionnen samen met louche zakenlui als haaien rond het geld cirkelen. Burgers zijn slechts pionnen in die cynische, paranoïde spelletjes, en dat verandert niet door een paar maanden straatprotest.