Consumentenbond: eenderde bezorgsushi niet hygiënisch

De slechtste sushi was niet vers en onhygiënisch bereid, maar in de meeste gevallen was de versheid van de vis in orde.

De bacteriën komen door slechte hygiëne in de bezorgrestaurants Foto Kimimasa Mayama /EPA

Eenderde van de sushi van bezorgrestaurants bevat te veel bacteriën. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond bij twintig bezorgrestaurants. Door onhygiënische bereiding met vuile handen op vieze planken komen de bacteriën op de sushi.

Van de onderzochte restaurants scoorden negen onvoldoende op de hygiëne. In restaurants in Groningen en Amersfoort werd de e. coli bacterie (ook wel de poepbacterie genoemd) aangetroffen. Als je veel van die bacterie binnenkrijgt, kun je misselijk worden of diarree krijgen. Bij de meeste geteste restaurants waren de ingrediënten wel vers.

De slechtste sushi kwam van Sushi Time Leiden, waar de vis niet vers en niet hygiënisch bereid was. Op twee van de acht geteste sushi van het bezorgrestaurant werd de ziekmakende bacillus cereus aangetroffen. Die bacterie kan een voedselvergiftiging veroorzaken.

Werkwijze

De Consumentenbond deed steekproeven bij bezorgrestaurants in Breda, Leiden, Amersfoort, Groningen en Rotterdam. “We wilden door het hele land de sushi testen en zochten steden waarin meerdere bezorgrestaurants gevestigd zijn”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. In de test werden ook vier ketens meegenomen: Sushipoint, Shabo To Go, Sumo Sushi Express en Sushi Time, die werden in verschillende steden gestest.

De onderzoekers van de Consumentenbond bestelden op twee verschillende dagen vier soorten sushi met verschillende ingrediënten. Ze onderzochten in totaal 160 sushi’s. Die werden onderzocht op bacteriën die aantonen dat de sushi niet vers is of niet hygiënisch bereid.

In 2015 deed de Consumentenbond ook onderzoek naar bacteriën in sushi bij restaurants waar bezoekers onbeperkt kunnen eten. Tweederde van de 64 onderzochte restaurants scoorden toen een onvoldoende voor de hygiëne.

    • Sophie van Oostvoorn