Chinese investeerder Wang ziet af van mega-investering in Londen

De Wanda Group, het bedrijf van miljardair Wang Jianlin, heeft afgezien van plannen om een groot stuk grond te kopen in Londen ter waarde van 470 miljoen pond (512 miljoen euro). Het besluit valt samen met het groeiende Chinese toezicht op buitenlandse investeringen. Het ging om het gebied Nine Elms Square van tien hectare groot in het centrum van Londen. Het perceel is nu verkocht, maar het is nog onbekend aan wie.

Het besluit om de grond niet te kopen is het laatste signaal dat Wang, die tot vorig jaar een van China’s meest productieve kopers was van buitenlandse activa, aan het terugschalen is. Grote Chinese dealmakers zoals de Wanda Group, de Anbang Insurance Group, Fosun International en HNA zijn dit jaar in toenemende mate onder toezicht komen te staan. De Communistische Partij probeert de nationale munt yuan te beschermen van verdere verzwakking en houdt de uitstroom van kapitaal scherp in de gaten.

Vorige week legde de regering formeel nieuwe regels op met betrekking tot buitenlandse investeringen. Die maakten onderdeel uit van de grotere campagne tegen wat de Chinese regering „irrationele” overnames noemt, van vastgoed tot hotels tot entertainment.

De Wanda Group is nog wel eigenaar van een groot torencomplex ter waarde van 700 miljoen pond, dat momenteel ontwikkeld wordt aan de zuidoever van de Thames. Het Chinese bedrijf heeft belangen in honderden vastgoedobjecten in 65 landen met een geschatte waarde van ongeveer 40 miljard dollar (circa 34 miljard euro), volgens vastgoedonderzoeker Real Capital Analytics. (Bloomberg)