Opinie

    • Wilfred Takken

Chinees afvalkamp in vers Jeugdjournaal

Zap

Het Jeugdjournaal heeft deze week een opwaardering gekregen. Het Achtuurjournaal is wat luchtigheid betreft naar het nieuwsbulletin voor kinderen toegegroeid, bleek maandag ook weer.

Een item over Chinese kinderen met overgewicht in het nieuwe Jeugdjournaal (NOS)

Nieuws: popzangeres Taylor Swift is van internet verdwenen. Haagse scholieren krijgen een gratis smartphone. In China moeten dikke kinderen naar een afvalkamp. Allemaal te zien in het Jeugdjournaal. Het NOS Jeugdjournaal op NPO 3 heeft een opwaardering gekregen. Sinds maandag wordt het op een prominenter tijdstip uitgezonden – om zeven uur, in plaats van kwart voor zeven – en het duurt langer: twintig minuten in plaats van elf.

Het dagelijkse nieuwsbulletin voor kinderen (sinds 1981) wordt zeer gewaardeerd, ook door volwassenen, vooral door de heldere taal. Bij een item over de twee Amersfoortse kinderen die zijn ondergedoken omdat ze het land uit moeten, zegt de presentator Joris Marseille: „Sommige mensen zeggen: het is zielig. Anderen zeggen: het is logisch.”

Je ziet de verandering vooral aan het ritme: de eerste uitzending nieuwe stijl bevat vier lange items, afgewisseld met drie rubrieken met kort nieuws. Dat is helder, maar de lange items zijn te lang en het korte nieuws is te kort. Dat kan ook aan de kwaliteit van het nieuws liggen. Afgezien van de terrorist die werd doodgeschoten in een Spaanse wijngaard gebeurde er niet veel.

Een nieuwe rubriek is ‘Check dit dan!’, met nieuws dat samenhangt met webmedia. Hierin zien we bijvoorbeeld verlamde Chinese dieren die acupunctuur krijgen. Je ziet een kat die is vastgesnoerd in een soort martelwerktuig. Of de behandeling aanslaat, wordt niet vermeld. Het hoogtepunt maandag is het item over de dikke kinderen in het Chinese afvalkamp. Ze moeten veel sporten en krijgen gezond eten, maar verder vinden ze het wel leuk op kamp: ze zijn een keer onder lotgenoten, en ze worden een keer niet gepest met hun overgewicht.

De dikke kinderen keren ook terug in het grote-mensenjournaal van acht uur. Dat is wat luchtigheid betreft naar het Jeugdjournaal toegegroeid. Het schroomt ook niet om te melden dat prinses Alexia voor het eerst naar de brugklas gaat. We zien een opvallend slechte video van de prinses die de oprijlaan af fietst – de beelden zijn gemaakt door de koning zelf. De prinses moet iedere dag elf kilometer fietsten, inclusief oprijlaan; best indrukwekkend.

We hadden trouwens de trotse vader zelf wel even in beeld willen hebben: op een Argentijnse nieuwsfoto van vorige week heeft hij een oranje vakantiebaard, wat de oude hoop doet herleven dat hij voorgoed zijn baard laat staan, hetgeen zijn majesteit flink zou verhogen.

Het Achtuurjournaal heeft opvallend veel items die het Jeugdjournaal laat liggen. Het dreigende tekort aan onderwijzers, bijvoorbeeld. En wat te denken van de geradicaliseerde kleuters? Het gaat om zes moslimkleuters in het Oost-Vlaamse stadje Ronse. Ze hebben ongelovige kleuters bedreigd en ze ‘varkens’ genoemd, en ze citeren tijdens het spelen uit de Koran (best knap). De deskundigen tonen zich desgevraagd bezorgd, de schooldirecteur zegt dat het opgeblazen onzin is.

Het Laatste Nieuws kwam met dit onnieuws, de andere Vlaamse nieuwsmedia volgden (ook NRC), en de NOS kon zich ook niet inhouden. Begrijpelijk, ‘geradicaliseerde kleuters’ is een heerlijke term. Maar onverantwoord is het wel. We kampen met angst voor terrorisme en moslimhaat, die op elkaar inwerken. Is het dan te veel gevraagd van de nationale nieuwsrubriek om één keertje niet de boel verder op te stangen?

Redacteur Wilfred Takken schrijft deze week de tv-recensie.
    • Wilfred Takken