Reportage

Zieke president Buhari is weer terug in het land en waarschuwt de opstandelingen

Nigeria Nog steeds weet Nigeria niet aan welke ziekte hun president lijdt of heeft geleden. Maar hij is terug in het land en hij belooft rebellen hard aan te pakken.

Muhammadu Buhari tijdens zijn eerste televisiespeech na zijn terugkomst in eigen land.
Muhammadu Buhari tijdens zijn eerste televisiespeech na zijn terugkomst in eigen land. Reuters

Na ruim honderd dagen afwezigheid wegens ziekte heeft president Muhammadu Buhari van Nigeria de touwtjes weer in handen genomen. In een toespraak op televisie haalde hij maandagochtend stevig uit naar binnenlandse onruststokers die de eenheid van het land bedreigen. „Een rode lijn is overschreden”, zei hij over rebellen in de zuidoostelijke regio Niger Delta en het voormalige Biafra. Buhari beloofde ook de militaire campagne tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram in het noordoosten nieuw leven te zullen inblazen.

De broodmagere president (74) keerde zaterdag onaangekondigd uit Londen terug in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Eerder dit jaar was hij al zeven weken in Londen voor medische behandeling, en begin mei ging haar daar opnieuw naar toe. Maandagochtend dankte Buhari de Nigerianen die voor zijn herstel hebben gebeden, maar hij gaf geen informatie over de aard van zijn ziekte.

Na een verblijf van drie maanden in Londen, keer de Nigeriaanse president twee dagen geleden terug naar huis.

Keer terug!

Tijdens zijn afwezigheid verslechterde de veiligheidssituatie in verschillende delen van het land. In de voormalige regio Biafra, waar in de jaren zestig een afscheidingsoorlog woedde, demonstreerden jongeren voor onafhankelijkheid en ook in de nabijgelegen regio Niger Delta riepen rebellen om afscheiding. In reactie klonk in Noord-Nigeria de oproep aan daar wonende ‘zuiderlingen’ om terug te keren naar hun oorspronkelijke woongebied. Dergelijk etnisch nationalisme leidde in de jaren zestig tot volksverhuizingen van miljoenen Nigerianen en een miljoen doden in de oorlog om Biafra.

„Nigeria’s eenheid staat buiten kijf en is niet onderhandelbaar”, waarschuwde Buhari. Over de strijd tegen de terreurgroep Boko Haram in het noordoosten zei hij dat „de militaire successen geen reden zijn voor gemakzucht”. „We gaan niet alleen de strijd tegen Boko Haram verhevigen, maar ook tegen de onderling vechtende nomaden en boeren, evenals tegen politieke onheilstokers die etnisch geweld aanwakkeren. We zullen ze allemaal aanpakken.”

Eerder speculeerde Nigeria ook al over zijn gezondheid.

Voortvarend

Met grote bezorgdheid volgden de ruim 180 miljoen Nigerianen het tergend lange ziekteverlof van hun president. De geheimzinnigheid over zijn ziekte bracht enkele Nigerianen in Abuja tot demonstraties met de eis terug te keren of af te treden.

Intussen nam vicepresident Yemi Osinbajo de staatszaken op voortvarende wijze waar. Hij hervormde de wisselkoersmarkten en stabiliseerde de munteenheid de naira. Opstandige jongeren in de onrustige olieproducerende Niger Delta gaf hij toestemming zelf kleine raffinaderijen op te zetten in de bush. Daarop nam de sabotage tegen de officiële oliewinning af en groeide de export van ruwe olie.

„Waarnemend president Osinbajo heeft geweldig werk gedaan”, analyseerde de econoom Bismarck Rewane maandagochtend in de Nigeriaanse krant The Guardian. „Buhari hoeft alleen maar op dezelfde weg door te gaan”.

Analist Ayadeji Eboh van Afrinvest Securities voegde daaraan toe: „Misschien is het nu het beste dat Osinbajo leiding gaat geven aan de economie terwijl Buhari de corruptie aanpakt. De economie vereist ingrijpende besluiten en de vicepresident heeft getoond de uitdagingen aan te kunnen”.

Al in mei was er veel wrevel over de geheimzinnigheid rond Buhari’s ziekte