Tien vermisten na botsing Amerikaans marineschip

Tien bemanningsleden raakten vermist bij het ongeluk ten oosten van Singapore. Vijf mensen raakten gewond.

De torpedobootjager USS John S. McCain na het ongeluk voor de kust van Singapore. Foto Reuters

Tien bemanningsleden van een Amerikaans marineschip zijn maandagochtend (lokale tijd) vermist geraakt na een botsing met een olietanker ten oosten van Singapore. Vijf mensen raakten gewond, schrijft de Amerikaanse marine. Het is de tweede aanvaring van een marineschip van de Verenigde Staten in een paar maanden tijd.

Het ongeluk vond plaats om 05.24 uur lokale tijd (23.24 uur Nederlandse tijd) ten oosten van de Straat van Singapore. Er is een grootschalige reddingsactie opgezet op de plaats van het ongeluk. Reddingswerkers zijn op zoek naar de vermisten. Vier gewonden zijn met helikopters naar een ziekenhuis in Singapore overgebracht maar hebben geen levensbedreigende verwondingen opgelopen.

De torpedobootjager USS John S. McCain was voor een routinestop onderweg naar de haven van Singapore toen de aanvaring met de Liberiaanse olietanker plaatsvond. Autoriteiten hebben laten weten dat het Amerikaanse schip aan de bakboordzijde schade heeft opgelopen. Op een foto van de Maleisische marine is te zien dat de jager een gat heeft aan de linkerkant vlak boven de waterlijn. Dat zou kunnen betekenen dat de USS John S. McCain volgens het zeerecht voorrang had moeten krijgen. Toch is het opmerkelijk dat een modern oorlogsschip uitgerust met de laatste computer- en radartechnologie de aanvaring niet heeft weten te voorkomen.

In een verklaring van de Amerikaanse Zevende Vloot, waar de het schip onderdeel van uitmaakt, wordt gesproken van “aanzienlijke schade”. Meerdere scheepsruimtes zijn volgelopen met water. De bemanning wist de schade te beperken. Het schip is op eigen kracht doorgevaren naar een marinebasis in Singapore.

Geen olielek

Op het Liberiaanse schip raakten geen mensen gewond. Een bemanningslid van de olietanker zegt tegen Reuters dat leidingen beschadigd zijn maar dat het schip niet is gaan lekken. De tanker zou op het moment van de botsing 12.000 ton olie vervoeren.

Donald Trump heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. “Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de bemanning van de USS John S. McCain”, schrijft de Amerikaanse president. De torpedobootjager John S. McCain is vernoemd naar twee belangrijke Amerikaanse admiraals. De zoon en kleinzoon van beide admiraals, senator John McCain, heeft op Twitter ook gereageerd op het ongeval.

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain Cindy & I are keeping America’s sailors aboard the USS John S McCain in our prayers tonight - appreciate the work o… https://t.co/6SxKkwhd89

Een woordvoerder van de marine kan nog niet zeggen of een ander schip naar de regio gestuurd moet worden om de Amerikaanse Zevende Vloot te versterken. Deze is onder meer verantwoordelijk voor de verdediging van Zuid-Korea en vervult een belangrijke militaire functie gezien de recent opgelopen spanningen tussen de VS en Noord-Korea.

Tweede aanvaring binnen een paar maanden

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de aanvaring. In juni botste ook al een schip van de Amerikaanse marine met een Filippijns containerschip. De USS Fitzgerald, een zusterschip van de USS John S. McCain, zonk door het ongeval bijna. Zeven bemanningsleden kwamen bij de aanvaring om het leven. Meerdere hoge officieren werden vorige week naar aanleiding van de aanvaring uit hun functie gezet.

    • Christiaan Paauwe