Je bent wat je eet

Het lichaam is onverbiddelijk, is mijn ervaring. Als je er iets in stopt dat het niet blieft, word je afgestraft. Alles wat er niet in hoort, gaat er meteen weer uit, en anders protesteert de maag wel door gênant gebrom in gezelschap waar je niets tegen kunt doen, behalve totale doofheid veinzen.

Het innerlijk vertaalt zich naar het uiterlijk. Zoals hondeneigenaars vaak op hun honden gaan lijken, zo kun je soms aan iemands uiterlijk zien of het een vreugdeloze salade-eter is of een overtuigde broodje bal fan. Zelf zie ik eruit als de romige taartjes die ik met overgave verorber. Wat je eet – of juist niet – is van invloed op je fysieke en geestelijke gesteldheid. Niet voor niks zijn mensen die onnodig streng diëten vaak niet te genieten. Stop wat normaals in hun mond en ze zijn weer te verdragen.

Goede koks weten dat. Artsen ook. En als je dan een chef en arts samenbrengt, krijg je een boek vol tips en recepten waar je je beter door gaat voelen. Althans, dat beloven chefkok Ramon Beuk en huisarts Rutger Verhoeff in hun boek Lekker Beter: de beste recepten bij je dagelijkse activiteiten. Verhoeff is er voor de medische duiding en werking van ingrediënten en voedingsstoffen, Beuk gaat aan de slag met diens aanwijzingen voor recepten die verdeeld zijn in zes categorieën: denkwerk, krachtsport, duursport, lekker slapen, totaal fit en comfort food. De uitleg hiervoor is dat elke activiteit om bepaalde voedingsstoffen vraagt. Dat is leerzaam. Bij elk gerecht staan ook de voedingsstoffen, vitamines en mineralen vermeld. Al wil ik zelf liever nooit weten hoeveel calorieën of koolhydraten in een gerecht zitten, dat maakt me alleen maar onrustig.

Lekker Beter is geen dieetboek, maar meer een handleiding en een kookboek ineen, met uitleg over welke voedingsstoffen wat voor je doen en suggesties wanneer je het beste een bepaald gerecht kunt eten. Koolhydraten worden daarbij aangeraden, wat bijzonder verfrissend is in de hardnekkige anti-koolhydraten-gekte.

Minder zijn de ‘gesprekjes’ in het boek tussen Beuk en Verhoeff en de soms jolige benamingen voor gerechten (lange afstands-vis, spierballenshake). Die zijn bij vlagen zo erg dat ze afleiden van de informatie en recepten. Maar vooruit, we gaan er deze week uit koken. Eens zien of we ons ook echt ‘lekker beter’ gaan voelen.