Nibali wint eerste bergrit Vuelta

De Italiaan verraste zijn medevluchters in de sprint op enkele honderden meters voor de finish.

Vicenzo Nibali tijdens de tweede etappe zondag.
Vicenzo Nibali tijdens de tweede etappe zondag. Foto Sebastien Nogier / EPA

Wielrenner Vicenzo Nibali heeft de derde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan meldde zich in de eerste bergetappe op enkele honderden meters voor de finish bij de kopgroep van vier, met onder andere Tourwinnaar Chris Froome.

Vervolgens verraste hij zijn medevluchters in de sprint. De Brit Froome nam wel de leiderstrui over van de Belg Yves Lampaert. Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk kwamen binnen op 1 minuut en 14 seconden van Nibali.

Met zijn ploeggenoten van Sky zette Froome in de slotklim zijn mede-favorieten meteen onder druk. Alleen de Colombiaan Johan Esteban Chaves had vervolgens een antwoord op de demarrage van Froome. In de afdeling sloten daarna ook nog de Italiaan Fabio Aru en de Fransman Romain Bardet aan. In de strijd om de dagprijs lieten ze zich vervolgens nog uitspelen door Nibali, die vlak voor de finish met een klein groepje toch de aansluiting had gevonden.

Ronde van Spanje 2017 met etappeschema. Afbeelding ANP / Infographics

Nibali overtrof zichzelf

Nibali was zelf een beetje verrast door zijn kunststukje op de laatste meters.

“Het was een zware rit en op een gegeven moment zat ik er flink door. Gelukkig herstelde ik op tijd en kon ik zowaar de zege pakken. Dat is mooi meegenomen. Aan de eindoverwinning in deze koers wil ik nog niet denken, die is nog ver weg. Froome is een geweldige tegenstander en er zijn meerdere renners in grote vorm. We zullen zien.”

Lees ook: Nog één Vuelta, dan is ‘El Pistolero’ Contador klaar

Froome heeft in het klassement twee seconden voorsprong op de Spanjaard David de la Cruz, die tweede werd in de etappe. Nicolas Roche staat derde, eveneens op twee tellen. Datzelfde geldt voor Tejay van Garderen. Alberto Contador, voor eigen publiek bezig aan zijn afscheidstournee, liep meteen al grote achterstand op.

Kelderman had last van kramp

De eerste bergetappe in de Ronde van Spanje werd bepaald niet de rit van Wilco Kelderman. “Het ging niet”, zei de renner.

“Ik had last van mijn rug en kreeg later kramp. Dan houdt het op. Het begin ging nog wel goed. Maar later in de koers ging het tegenzitten. Het is voor mij een dag geworden om snel te vergeten. Gelukkig duurt de ronde nog even. Ik ga nieuwe plannen maken en hopelijk komen er nieuwe kansen.”

(ANP)

Profiel Wilco Kelderman, Wout Poels en Steven Kruijswijk. Afbeelding ANP

    • Anouk Eigenraam