Recensie

Meeslepend meeblèren bij medley van 25 jaar Lowlands

Jubileum

Daar vlogen ze weer boven de hoofden: de takkenbossen, de opblaasfiguren, de zeepbellen en confetti. De prettig melige danskolder van feestact Kees van Hondt is een zekerheidje op Lowlands en kon niet ontbreken op het zaterdagmiddagfeest in de nieuwe, majestueuze Alphatent (vorm: stationshal, 30.000 bezoekers) dat 25 jaar Lowlands vierde.

Naast de komst van Iggy Pop en Cypress Hill was De Grote Lowlands Greatest Hits Sing-along in feite het enige nostalgische moment dat het jubilerende festival zichzelf toestond. Daar klonken de oude festivalhits, de anthems die al die edities kleurden, met humor en bizarre feitjes aaneengeregen door presentator Dolf Jansen.

Eerst bracht de dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin een lofdicht: ,,Wie er geweest is blijft er deel van, wie hier ooit wegging komt weer terug”. Toen volgde een parade van Nederlandse vertolkers als Marien Dorleijn (Moss), Marco Roelofs (Heideroosjes) en Spike (Di-rect) voor een meeslepend meeblèren. Een feestverhogende factor was de komst van De Jeugd van Tegenwoordig, die met ‘Watskeburt?!’ in 2005 al de tent afbraken.

Verbroedering was ook een thema bij The School of Life, de filosofie-tak op Lowlands. De alternatieve routes waren weer minstens zo gewild als de muziek. Fraai was het voor veel jong publiek introducerende ballet van Conny Janssen Danst en Scapino, theatershows van onder meer Orkater, de gevarieerde comedy en de literaire shows met notoire dwarsligger Herman Brusselmans of de grappig rake woorden van het trio Georgina Verbaan, Stella Bergsma en Saskia Noort.

Een prachtige traditie blijft de klassieke muziek vroeg op de festivalzondag. In de machtige Alpha riep het Noord Nederlands Orkest met goed geregisseerde videobeelden een gelukzalig gevoel op.

    • Amanda Kuyper