Luister naar de laatste slagen van Big Ben

Al 158 jaar luidt Big Ben ieder uur, bijna onafgebroken. Maar na maandagmiddag 12.00 uur Britse tijd blijft de bel stil. Zeker tot 2021.

De laatste slagen van de bel worden gelivestreamd. Foto Hannah McKay/EPA

Hij luidde toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen en was stil toen Winston Churchill werd begraven. Nu moeten de Britten het vier jaar lang doen zonder het luiden van Big Ben, de klok die in de toren van het Britse parlementsgebouw hangt. Het is de langste periode van stilte in de historie van de bel.

De klokken slaan niet omdat Elizabeth Tower van de Houses of Parliament in Londen gerestaureerd wordt. De vijf klokken in de toren, waarvan Big Ben de grootste is, blijven stil omdat de restaurateurs anders te veel overlast ondervinden. Samen produceren de klokken zo’n 120 decibel als ze luiden. Dat is vergelijkbaar met een opstijgend vliegtuig.

Britse politici besloten twee jaar geleden dat de toren gerestaureerd moet worden. De gebouwen waar het parlement huist, zijn dringend aan restauratie toe. Verschillende politici vragen zich echter af of het wel nodig is om de klokken stil te houden tijdens de werkzaamheden. Zo stelde James Gray, Conservatief in het Lagerhuis, dat de stilte slecht zou zijn voor het geestelijke welzijn van het land. Het Lagerhuis heeft nu een onderzoek ingesteld.

Lees ook: De Britse politci willen terugkomen op hun eigen besluit om Big Ben vier jaar niet te laten luiden.

Uitzonderingen

Het is niet voor het eerst dat de kerkklokken niet luiden. In 2007 klonken de klokken zes weken niet vanwege onderhoudswerkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden tussen 1983 en 1985 bleef Big Ben wel luiden, toen droegen de restaurateurs oordoppen. Alleen toen de kerkklokken zelf gerestaureerd werden, waren ze stil.

De komende vier jaar worden wel uitzonderingen gemaakt. Big Ben zal tijdens Oud en Nieuw, de dodenherdenking en een eventueel overlijden van de Britse koningin wel luiden. Voor de Brexit wordt overigens geen uitzondering gemaakt. Op 29 maart 2019, de dag van de uittreding, zou de klok om middernacht de Brexit inluiden, maar ook dan blijft Big Ben stil.

    • Sophie van Oostvoorn