Luchtvaart

Air Berlin wil boedelverkoop al komende maand afronden

Luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft haast met het verkopen van de boedel. Volgens bestuursvoorzitter Thomas Winkelmann moet de verkoop uiterlijk in september zijn afgerond om er zo zeker van te zijn dat klanten vertrouwen houden in de luchtvaartmaatschappij en dat Air Berlin tot de verkoop daadwerkelijk actief kan blijven. Dat zegt de topman in Bild am Sonntag dit weekeinde.

Air Berlin vroeg eerder deze maand faillissement aan, nadat de Arabische grootaandeelhouder Etihad had laten weten niet langer geld te willen steken in het structureel verlieslijdende bedrijf. Dankzij een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro van de Duitse overheid kunnen alle vluchten voorlopig nog doorgaan.

Lufthansa lijkt een belangrijke gegadigde om een deel van de vloot van Air Berlin in te lijven. Ook easyJet, Tui fly, en Thomas Cook-dochter Condor zouden interesse hebben. Zij zijn echter ontevreden over de aanstelling van de commissie die over de verkoop beslist. Een van de leden van de commissie is namelijk een vertegenwoordiger van Lufthansa-dochter Eurowings.

Verkoop aan slechts één partij is uitgesloten omdat de overheid dat niet toestaat. Ook antikartelautoriteiten zouden zich daartegen keren. Op de rol van Lufthansa is sowieso kritiek van concurrenten. De maatschappij zou op de achtergrond al meer dan een jaar bezig zijn met een overname van een groot deel van de routes, de 140 vliegtuigen en de werknemers. (ANP/NRC)

    • Erik van der Walle