Opinie

Komen de Saoediërs nu wel op zwarte lijst om gedode kinderen Jemen?

is Midden-Oostenexpert en scheidt elke week de feiten van de hypes.

Dwars

Hoe zou het dit jaar aflopen met Saoedi-Arabië en de zwarte lijst van de Verenigde Naties van landen en organisaties die de rechten van kinderen schenden? Het gaat om precies te zijn om de Saoedische coalitie die Jemen bombardeert om shi’itische rebellen uit de hoofdstad Sana’a te verdrijven. Daarbij is in de afgelopen bijna tweeënhalf jaar zo’n beetje de hele civiele infrastructuur verwoest en een humanitaire ramp aangericht; u weet het. Vorig jaar werden Saoedi-Arabië c.s. voor het eerst op de jaarlijkse lijst gezet, wegens de dood van honderden kinderen bij hun aanvallen. Maar vervolgens werden ze er weer snel van afgevoerd. Want de Saoediërs dreigden mede namens Arabische bondgenoten voor honderden miljoenen dollars betalingen aan VN-hulpprogramma’s stop te zetten. Ban Ki-moon, toenmalig secretaris-generaal van de VN, gaf met uitgesproken tegenzin toe.

Tot nu. Misschien. Foreign Policy (FP) publiceerde vorige week een artikel over het nieuwe concept-rapport waarin de auteur inzage had gehad. Inzage aangeboden had gekregen, denk ik met mijn boosaardige geest. Om te waarborgen dat de Saoedische herkansing op de lijst van schenders bij de buitenwereld bekend zou worden voor die opnieuw wordt gesmoord. Volgens dit concept-rapport zijn vorig jaar in Jemen zeker 349 kinderen gedood en 333 gewond bij aanvallen uit de lucht. Aangezien alleen de Saoedische coalitie vanuit de lucht actief is, worden deze slachtoffers, zo’n 60 procent van het totaal, haar toegerekend. De Houthirebellen en hun bondgenoten stonden al op de lijst; die hebben geen chantagemiddelen om zich er weer vanaf te kopen.

Voor de volledigheid: het gaat hier alleen om de kinderen die door direct oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. In Jemen sterven ook kinderen door ondervoeding of ziekte als gevolg van de oorlog. Zoals de huidige, enorme cholera-epidemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn meer dan een half miljoen mensen met cholera besmet sinds de epidemie in april uitbrak. Er zijn nu 1.975 mensen aan overleden en een kwart van de doden zijn kinderen. Dat de epidemie zo snel om zich heen kon grijpen, is rechtstreeks met de oorlog verbonden; mensen zijn kwetsbaar door ondervoeding door de oorlog. Bijna 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water door de oorlog. En er zijn nauwelijks ziekenhuizen, ook door de oorlog. Vorig jaar was volgens The Yemen Data Project ruim eenderde van de aanvallen op civiele doelen gericht.

En al die ellende is helemaal voor niks. Volgens een ander rapport waaruit FP vorige week citeerde, van een commissie van experts van de VN-Veiligheidsraad, schiet de Saoedische coalitie nauwelijks op tegen de Houthi’s, groeit het verzet onder de burgers, profiteren extremisten van de chaos en prolifereren gewapende milities. Zoals altijd, denk Libië. Tot zover de experts, ik kan er nog aan toevoegen dat bovendien de belangrijkste coalitiepartners, Saoedi-Arabië en de Emiraten, ruzie hebben gekregen over de oorlogvoering.

Terug naar de zwarte lijst. FP schrijft dat Amerika er bij de VN op aandringt de Saoedische coalitie weer níét te vermelden, omdat dat niet eerlijk zou zijn voor die coalitieleden die niet aan de luchtaanvallen deelnemen. U herinnert u dat Amerika en Groot-Brittannië de Saoedische alliantie volop steunen. Er doen honderd Saoedische vliegtuigen mee, en nul uit Senegal, dus dat zou onterecht op de lijst komen. Zielig.

Publicatie van de lijst wordt later deze maand verwacht. Zullen we wedden? Ik gok dat ook Ban Ki-moons opvolger Guterres de Saoediërs spaart. En u?