‘Laatst moest ik 120 euro afrekenen, daar schrok ik wel even van’

Verdienen en uitgeven

Ferdinand Thomas (26) werkt de hele zomer op festivals, daarnaast heeft hij een baantje in de horeca. Hij woont in Leiden, maar verhuist het liefst binnenkort naar Amsterdam.

Ferdinand Thomas verlaat zijn studentenhuis in Leiden. Foto Bob van der Vlist

IN

‘Festivals zijn mijn hobby en ik wilde graag een zomer meedraaien achter de schermen. Een oud-klasgenoot heeft een bedrijf dat productie en creatie doet voor festivals, dus haar heb ik benaderd. Voor ik het wist, stond ik op een festival met drieduizend mensen en was ik verantwoordelijk voor de gastenlijst. Ik ben verliefd geworden op het werk. Het is alsof je een feestje geeft en iedereen geniet dankzij jouw harde werk.

„Vandaag begin ik met de voorbereiding van een festival waarvoor ik de aankleding van de medewerkers mag doen. Ik krijg een bepaald budget en moet er dan iets leuks van maken. Veel in dit wereldje gaat op basis van goodwill: mensen mogen gratis naar een festival in ruil voor een paar uur werken.

„Inmiddels krijg ik betaald, maar om rond te komen werk ik ook zestig uur per maand in de bediening bij een restaurant. Het is de beste bijbaan die ik ooit heb gehad: een leuk team, ik leer veel over eten en wijn en bovendien heb ik de mogelijkheid om in de weekenden op festivals te werken.

„Mijn droom is om een eigen bedrijf te beginnen en zelf een festival te organiseren. Voordat ik dat kan doen, moet ik twee dingen hebben: startkapitaal – waarvoor ik nu spaar – en een breed netwerk. Mijn ouders steunen me. Mijn vader zegt: ‘If you love something, you’re good at it.’” Het klinkt misschien arrogant, maar ik geloof echt dat dat zo is.”

UIT

‘Omdat ik zo druk ben en lange dagen maak, is een gezond leven heel belangrijk. Ik heb een abonnement op de sportschool en vermijd vet eten. Ik ben niet zo’n fan van ontbijten, maar probeer dat nu altijd goed te doen. Ik slik vitaminepillen en neem oordoppen en een eigen kussen mee naar festivals zodat ik goed kan slapen. Laatst heb ik een nieuwe tent gekocht: wit aan de buitenkant voor de koelte, binnen pikzwart voor een goede nachtrust. In het najaar ga ik zes weken naar Thailand, waaronder een week stilteretraite. Ik denk dat het goed is om straks even te resetten.

„Een voordeel van het harde werken is dat ik weinig geld uitgeef aan boodschappen. Ik eet vaak op mijn werk in het restaurant en op de festivals worden alle kosten vergoed. Ik heb wel een zwak voor vintagewinkels. Tweedehandskleding is meestal niet heel duur, maar als je veel koopt, kan dat alsnog flink oplopen. Laatst moest ik bij de kassa 120 euro afrekenen, daar schrok ik wel even van. Ik heb inmiddels drie kledingkasten.

„Op dit moment woon ik nog in mijn studentenhuis in Leiden, maar het liefst zou ik met twee vrienden naar Amsterdam verhuizen. Mijn leven speelt zich vooral daar af. Helaas hebben we nog niets kunnen vinden. Laatst kwam er een huis voorbij waarbij we 800 euro voor tien vierkante meter moesten betalen. Dat was ons toch iets te veel.”

    • Marloe van der Schrier