‘Gucci’ Grace deelt klappen uit en verlaat Zuid-Afrika halsoverkop

De familie Mugabe Grace Mugabe is weer thuis. Maar de reputatie van Zimbabwe’s eerste familie ligt aan duigen.

President Mugabe en zijn vrouw Grace tijdens een jeugdbijeenkomst in Marondera, Zimbabwe.
President Mugabe en zijn vrouw Grace tijdens een jeugdbijeenkomst in Marondera, Zimbabwe. Foto Tsvangirayi Mukwazhi/AP Photo

De zonen Mugabe geven tijdens bezoekjes aan nachtclubs meer uit dan een gemiddeld jaarsalaris in thuisland Zimbabwe. De jongens bleken zo onhandelbaar dat ze afgelopen april hun luxe appartement in een voorstad van Johannesburg werden uitgezet. Hoewel hun ouders, Grace Mugabe en haar echtgenoot Robert – tevens de president van Zimbabwe – afgelopen weekend in het holst van de nacht Zuid-Afrika verlieten, kon dat niet verhinderen dat de beroemdste familie van Zimbabwe opnieuw in opspraak raakte.

Dat hebben de Mugabe’s te danken aan het 20-jarige fotomodel Gabriella Engels. Zondag een week geleden was ze in een hotel in Johannesburg op bezoek bij de zoons van Robert en Grace .

Daarop kreeg moeder Grace een woede-uitbarsting en, zo beweert het model, begon Engels zonder enige aanleiding te slaan met een verlengsnoer. De stekker liet een diepe wond achter op haar hoofd.

De Sunday Times meldt dat een van Mugabe’s zoons – bang als hij was voor de klappen van zijn moeder – zich zó snel uit de voeten maakte, dat hij een zwangere hotelbediendeomver duwde. Ze kreeg een miskraam.

Immuniteit

Het fotomodel besloot het er niet bij te laten zitten en klaagde de presidentsvrouw aan. Sindsdien vullen de privé-perikelen van de Mugabe’s kranten en tv-shows. Engels wordt bijgestaan door Zuid-Afrika’s beroemdste advocaat, Gerrie Nel, die eerder Oscar Pistorius vervolgde voor de moord op diens vriendin.

Ze geven belastinggeld uit als confetti

De advocaat kon evenwel niet voorkomen dat Grace zondagochtend vroeg met haar man, die een conferentie in Zuid-Afrika had bezocht, het land kon verlaten vanaf luchtmachtbasis Waterkloof. De Zuid-Afrikaanse regering verleende haar diplomatieke immuniteit, ondanks de eerdere toezegging dat ze het land niet mocht verlaten.

Grace en Robert Mugabe hebben samen drie kinderen: de oudste dochter heet Bona, de zoons heten Robert Junior (25) en Chatunga Bellarmine (21). Net als Bona werd Robert Junior geboren toen vader Mugabe nog getrouwd was met een andere vrouw, Sally, en Grace zijn secretaresse was.

Lees ook: Grace Mugabe wacht in Zuid-Afrika op diplomatieke immuniteit

Fuck wat ze denken

De verwonding van fotomodel Gabriella Engels. Foto Debbie Engels/AP

De twee broers wonen in Johannesburg en delen hun drukke sociale leven, vergeven van drank en drugs, op Instagram. „Regel nummer 1: fuck wat ze denken”, staat daar te lezen tussen foto’s van bezoekjes aan nachtclubs en exclusieve winkels.

Zuid-Afrikaanse kranten, die ook in Zimbabwe te koop zijn, grasduinden de afgelopen dagen naar hartelust in de sociale media-accounts van de twee zoons. De zoons komen vaak in nachtclubs. Hun favoriete merken: Armand de Brignac (champagne), Ace of Spades (champagne) en Moët & Chandon (wodka). „Ze geven belastinggeld uit als confetti”, sneerde voormalig minister van Financiën Tendai Biti onlangs.

De zoons Mugabe treden in het voetspoor van hun moeder, door de pers omgedoopt tot ‘Gucci Grace’. Haar voorliefde voor Harrods in Londen moest ze laten varen nadat de Britten de Mugabe’s op een zwarte lijst zetten. Sindsdien winkelt ze vooral in Singapore en Johannesburg, waar ze volgens The Star een huis heeft gekocht van drie miljoen euro. Volgens de Zimbabweaanse krant The Independent heeft ze in Johannesburg een tweede huis op het oog en heeft ze in Harare juist een villa van vier miljoen euro aangeschaft. De Mugabe’s hebben sinds het begin van de chaotische landhervormingen in 2000 meer dan tien boerderijen op hun naam gezet.

Hongkong

Het is niet de eerste keer dat Grace Mugabe’s neiging tot geweld openbaar wordt. In 2009 werkten haar lijfwachten een Britse fotograaf tegen de grond in Hongkong, waarna Grace hem meerdere malen in het gezicht sloeg. Afgelopen maand werd Grace aangehouden nadat ze in Singapore de apparatuur van twee fotografen had vernield.

Met zijn 93 jaar is president Mugabe fysiek niet meer in staat te voldoen aan zijn drukke agenda. Afgelopen zaterdag dommelde hij opnieuw in, tijdens de topontmoeting van het regionale samenwerkingsverband SADC in Johannesburg.

Het zou allemaal weinig relevant zijn als er niet zo veel op het spel stond: Grace Mugabe spoorde haar man vorige maand aan snel een opvolger aan te wijzen en steekt niet onder stoelen of banken wie die opvolger zou moeten zijn: zijzelf.