Diplomatiek geharrewar

Voor een visum naar de VS moeten Russen straks heel ver reizen

De Verenigde Staten maken het een stuk moeilijker voor Russen om een visum aan te vragen voor de VS. Vanaf aanstaande woensdag kunnen Russische staatsburgers voor alleen nog terecht in Moskou. De maatregel zal de wachttijd voor een visum naar verwachting doen oplopen naar ruim een half jaar.

Afgelopen maandag maakte de Amerikaanse ambassade in Moskou bekend dat de visumafdelingen op de consulaten in Sint-Petersburg, Jekaterinenburg en Vladivostok zullen worden gesloten. Het besluit is het gevolg van de Russische beslissing om het aantal Amerikaanse diplomatieke medewerkers drastisch in te perken, van ruim 1.200 tot 455. Dat was weer een reactie op nieuwe economische sancties van Washington.

Duizenden kilometers reizen

Door de Russische maatregel heeft de Amerikaanse vertegenwoordiging onvoldoende personeel om aanvragen in de regio’s af te handelen. Vanaf woensdag zullen daarom alle visumaanvragen worden opgeschort. Vanaf 1 september zullen de consulaten in de regio’s alleen nog aanvragen voor migratie afhandelen. Voor toeristen- en zakenvisa moeten alle Russen voortaan naar de hoofdstad.

Dat betekent dat burgers uit de Russische regio’s straks soms duizenden kilometers moeten reizen, om het document aan te vragen.

Daarbij is het verkrijgen van een visum naar de VS voor Russen geen formaliteit. De Amerikaanse ambassade voert altijd een persoonlijk gesprek met de aanvrager.

150.000 visa

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageerde kritisch op de Amerikaanse bekendmaking en sprak van de „zoveelste poging om ontevredenheid van Russische burgers ten opzichte van de Russische regering uit te lokken.” Rusland zal niet reageren op het Amerikaanse besluit.

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, kregen 150.000 Russen vorig jaar een Amerikaans visum.

    • Steven Derix