Crowdfundactie om Eneco te kopen van gemeentes

Energiebedrijf Eneco is in handen van 53 gemeenten, maar die willen hun aandelen verkopen. Stichting Greencrowd startte vorige week een crowdfundactie. Nu al is er 8,7 miljoen euro aan toezeggingen binnen.

Foto Lex van Lieshout/ANP T

Het einddoel is nog lang niet in zicht, maar Jan Willem Zwang van Stichting Greencrowd is „overdonderd” door de belangstelling. Dik drie dagen pas loopt zijn initatief om via crowdfunding genoeg geld op te halen om energiebedrijf Eneco te kopen, en nu al staat de teller aan toezeggingen op ruim 8,7 miljoen euro.

Haast is dan ook geboden, willen de ‘burgerparticipaties’ van Greencrowd een succes worden. Op dit moment is Eneco nog in handen van 53 gemeenten. Maar dat duurt niet lang meer. Vóór 31 oktober besluiten de gemeenten wat ze met hun aandelen doen: houden of verkopen. Onder meer Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg, samen goed voor een belang van 60 procent, hebben hun voorkeur voor het laatste al bekendgemaakt. Nu netwerkbedrijf Stedin eerder dit jaar van Eneco is afgesplitst, zien zij geen reden meer om aandeelhouder te blijven.

Lees ook:
Meerderheid voor verkoop energiebedrijf Eneco

Initiatiefnemer Zwang ziet, net als de top van Eneco zelf overigens, wél zwaarwegende redenen om het energiebedrijf in publieke handen te houden. Volgens hem is Eneco met zijn groene profiel cruciaal voor de energietransitie in Nederland en dreigt die voorvechtersrol verloren te gaan als het bedrijf in handen komt van een investeringsmaatschappij of een buitenlandse concurrent.

Om dat te voorkomen moeten we Eneco zelf maar kopen, dacht Zwang, in ieder geval de stukken van de vier gemeenten die er hoe dan ook van af willen. Daarvoor heeft Greencrowd 150 tot 450 miljoen euro nodig, denkt Zwang. De waarde van het hele bedrijf wordt geschat op tenminste het tienvoudige, maar aangevuld met bankleningen maakt het burgerinitiatief met dit bedrag een kans, hoopt hij.

Zo bezien is de 8,7 miljoen die nu is toegezegd, niet meer dan een beginnetje. „Daarom gaan we nu pensioenfondsen benaderen”, zegt Zwang optimistisch.

En Eneco? Dat noemt de actie „sympathiek”.

    • Joris Kooiman