Auto rijdt in op bushokjes in Marseille, ‘geen terreurdaad’

De bestuurder reed een vrouw dood in de buurt La Valentine en werd gearresteerd. Vermoedelijk heeft de dader psychische problemen.

De wegen in de buurt van waar de auto op bushokjes inreed, zijn afgesloten.
De wegen in de buurt van waar de auto op bushokjes inreed, zijn afgesloten. Foto Philippe Laurenson/Reuters

In de Franse kustplaats Marseille is één persoon om het leven gekomen toen een busje op een bushokje inreed. Dat melden Franse media. De 35-jarige bestuurder van het voertuig is gearresteerd in de buurt van Le Vieux Port, de toeristische oude haven van de stad. Zijn motieven zijn nog onbekend. Hij zou het busje eerder op maandagochtend hebben gestolen.

Een Franse aanklager zegt volgens AFP dat er op het moment “niet is wat erop wijst dat we deze actie kunnen kwalificeren als een terreurdaad”. De man had een e-mail bij zich waaruit zou blijken dat hij in contact stond met een psychiatrische kliniek. Ook was hij bekend bij de politie door kleinere vergrijpen.

Het 42-jarige vrouwelijke slachtoffer werd aangereden bij een bushokje in de buurt La Valentine. Volgens La Provence zou hetzelfde voertuig even daarvoor in de buurt Croix-Rouge een 29-jarige vrouw hebben aangereden die ook bij een bushokje stond. Zij raakte gewond. De politie roept mensen op om Le Vieux Port te mijden.

Twitter avatar PoliceNat13 Police nationale 13 #Marseille opération de police en cours, @PoliceNat13, évitez le secteur Vieux-Port boulevard Charles Livon.

De bushokjes bevinden zich in twee verschillende buurten van Marseille. Rond 08.15 uur reed het voertuig in op het bushokje in Croix-Rouge, een uur later was het bushokje in La Valentine, enkele kilometers verderop, het doelwit. De bestuurder werd gearresteerd in Le Vieux Port:

Volgens ooggetuigen zou het gaan om een wit bestelbusje dat tot stoppen werd gedwongen bij de rampe Saint-Maurice, een helling in de buurt van de oude haven.

    • Etienne Verschuren