PSV, Ajax en Feyenoord winnen alle drie

PSV was met 1-4 duidelijk te sterk voor NAC. Eerder op de dag won Ajax van Groningen (3-1) en Feyenoord bij Excelsior (0-1).

Klaas Jan Huntelaar van Ajax heeft de 1-0 gescoord. Ajax won zondagmiddag met 3-1 van FC Groningen.
Klaas Jan Huntelaar van Ajax heeft de 1-0 gescoord. Ajax won zondagmiddag met 3-1 van FC Groningen. Foto: Olaf Kraak/ANP

PSV heeft ook de tweede competitiewedstrijd in winst omgezet. De ploeg van trainer Phillip Cocu versloeg NAC Breda in eigen huis met 4-1. Vorig weekeinde was de Eindhovense formatie met 3-2 te sterk voor AZ.

In de Brabantse derby kwam PSV dankzij Steven Bergwijn op voorsprong. Thierry Ambrose zorgde uit een strafschop voor de ruststand van 1-1. Aanvoerder Marco van Ginkel zette de bezoekers na een uur weer op voorsprong (1-2) waarna Hirving Lozano het duel in de 69e minuut besliste (1-3). Jorrit Hendrix tilde in de eindfase de stand naar 1-4.

Het gepromoveerde NAC Breda, dat vorig weekeinde ook al met 4-1 verloor van Vitesse, wacht nog op het eerste puntje.

Ajax bezweert crisis voorlopig

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met 3-1 gewonnen. Na vier officiële duels zonder overwinning mocht de nieuwe trainer Marcel Keizer nu eens juichen.

Hakim Ziyech speelde een belangrijke rol bij de club uit Amsterdam. Hij bereidde de openingstreffer van Klaas-Jan Huntelaar voor en scoorde de 2-0.

Huntelaar mocht voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis beginnen. Al benadrukte trainer Keizer dat Kasper Dolberg, die dit seizoen nog niet bijster op dreef is, wel gewoon zijn eerste spits blijft. Keizer zei:

“Hij [Dolberg] gaat er wel weer komen. Maar soms is het beter om iemand even aan de kant te houden.”

De voorsprong van Ajax was verdiend. Vaclav Cerny, spelend voor de zieke Amin Younes, was in de openingsfase al dichtbij de openingstreffer. En Ziyech had pech met een schot op de paal, voordat hij in de 48e minuut alsnog succes had.

Oussama Idrissi maakte de wedstrijd in de 73e minuut nog heel even spannend met een mooie treffer. Maar Lasse Schöne benutte zijn invalbeurt om te laten zien dat hij nog van waarde kan zijn voor Ajax (3-1).

Frenkie de Jong was op Schöne’s positie aan de wedstrijd. Keizer verklaarde tegenover persbureau ANP:

“Ik heb eerst voor ervaring op het middenveld gekozen omdat we ook veel Europees speelden. Nu een keer een kans voor Frenkie. Maar ik schrijf Lasse niet af.”

Magere overwinning Feyenoord

Feyenoord won zondag opnieuw in de Eredivisie. De regerend landskampioen won op bezoek bij Excelsior met 0-1 in het Van Donge & De Roo Stadion, en staat nu op zes punten uit twee speelrondes. De laatste wedstrijd tegen Excelsior in mei verloor Feyenoord nog met 3-0, waardoor het titelfeest een week uitgesteld moest worden.

Het enige doelpunt werd gescoord in de achttiende minuut. Jean-Paul Boëtius wist een balletje tussendoor van Tonny Vilhena rustig aan te nemen en met een laag geplaatst schot langs doelman Allesandro Damen de verre hoek in te schuiven. Het was het eerste officiële doelpunt van Boëtius sinds zijn terugkeer in Rotterdam. Vlak voor het einde van de tweede helft had Excelsior de beste kans op de gelijkmaker, toen Stanley Elbers net te laat was om een inzet van Zakaria El Azzouzi binnen te tikken.

Feyenoord speler Jean-Paul Boetius maakt de 0-1 in het Van Donge & De Roo Stadion. Foto ANP

Na de rust kreeg Boëtius meerdere kansen om de voorsprong te vergroten, terwijl Excelsior de druk op de ploeg van Giovanni van Bronckhorst wist op te voeren. Milan Massop schoot in de 72ste minuut op de voeten van keeper Brad Jones, die zondag terugkeerde na herstel van een blessure aan zijn rug. Een kopbal van Jurgen Mattheij kon simpel gevangen worden door Jones, waardoor het bij een kleine voorsprong voor de landskampioen bleef.

FC Utrecht verslaat Willem II

FC Utrecht trok zondagmiddag de uitstekende vorm bij het begin van het nieuwe seizoen door met een overwinning op Willem II. In Stadion Galgenwaard was de club duidelijk te sterk voor de bezoekers uit Tilburg: 2-0.

Vroege doelpunten bezorgden Utrecht een eenvoudige overwinning. Na zes minuten lag de bal al twee keer in het doel van Willem II. Labyad schoot na twee minuten op keeper Timon Wellenreuther na een goede combinatie met Dessers. Met een gelukje kreeg hij de bal terug en schoot alsnog gecontroleerd binnen. Bij de volgende kans was het weer raak toen Dessers voor open goal kon inschieten.

Willem II-coach Erwin van der Looi greep na een kwartier spelen in en haalde middenvelder Daniel Crowley naar de kant voor verdediger Freek Heerkens. Het bracht iets meer balans in de wedstrijd maar Willem II was voorin onmachtig om nog iets aan de stand te doen en Utrecht vond het wel best en speelde de wedstrijd rustig uit.

Na de uitoverwinning op ADO Den Haag (0-3) heeft Utrecht nog geen punten gemorst in de competitie. En woensdag won Utrecht ook al van de Russische topclub Zenit Sint-Petersburg (1-0).

Sparta-PEC gelijk

De wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en PEC Zwolle heeft geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht op het Kasteel (1-1).

PEC Zwolle voetbalde iets makkelijker dan de thuisploeg, die hard werkte en af en toe over de schreef ging. Sparta herstelde zich met het gelijkspel enigszins van de forse nederlaag van vorige week bij VVV-Venlo (3-0). PEC Zwolle mag zich na de winst van vorige week op Roda JC (4-2) nog ongeslagen noemen.

PEC Zwolle kwam in dertiende minuut na een aanval over veel schijven op voorsprong. Youness Mokhtar stond uiteindelijk vrij voor het doel en scoorde beheerst (0-1). Sparta had het lastig in de openingsfase maar herstelde het evenwicht in de 23e minuut toen Robert Mühren, gehuurd van Zulte Waregem, al in de eerste wedstrijd voor zijn nieuwe ploeg scoorde.

PEC Zwolle maakte in de tweede helft de meeste aanspraak op de zege. Mokhtar kreeg echter geen penalty toen hij licht werd aangetikt. Mustafa Saymak bleef in de slotfase niet koelbloedig toen hij alleen voor doelman Roy Kortsmit stond.

Loris Brogno speelde de hele wedstrijd voor Sparta. De aanvaller kreeg vorige week geen speeltijd in Venlo, waarna zijn vriendin op sociale media kritisch was op trainer Alex Pastoor.