Tienduizenden mensen de straat op in Hongkong

Protesten volgen op celstraffen voor drie jonge protestleiders voor hun rol in de pro-democratieprotesten van 2014.

Een demonstrant in Hong Kong tijdens het protest zondag tegen de celstraffen voor drie jonge protestleiders Wong, Chow en Law .
Een demonstrant in Hong Kong tijdens het protest zondag tegen de celstraffen voor drie jonge protestleiders Wong, Chow en Law . Foto Alex Hofford / EPA

Tienduizenden mensen zijn zondag in Hongkong de straat op gegaan om te protesteren tegen de gevangenisstraffen voor drie jonge protestleiders wegens hun rol in de pro-democratieprotesten van 2014. De drie waren eerder al veroordeeld, maar de rechtbank verzwaarde hun straffen donderdag nog eens, meldt persbureau Reuters.

Het gaat om de inmiddels 20-jarige Joshua Wong, die in het hoger beroep zes maanden cel heeft gekregen. Hij groeide tijdens de zogenoemde ‘Paraplu-revolte’ uit tot het gezicht van de protesten. De voormalige studentenleider Alex Chow (26) kreeg zeven maanden cel. Nathan Law, 24 jaar oud en de jongste gekozen politicus van Hongkong, kreeg acht maanden.

Lees het profiel van NRC-correspondent Oscar Garschagen over Wong: Dit is de leider: Joshua (17)

Woede verenigt pro-democratiebeweging

Ondanks een hitte van zo’n dertig graden Celsius besloten massa’s mensen in Hongkong hun onvrede over de verzwaarde straffen te uiten. De politie van schatte het aantal deelnemers aan de protestmars op 22.000. Daarmee is het volgens de BBC een van de grootste demonstraties in Hongkong sinds 2014.

Volgens Reuters droegen de demonstraten borden met daarom teksten als “Het is geen misdaad om tegen totalitarisme te strijden”. En ze scandeerden:

“Laat alle politieke gevangenen vrij. Burgerlijke ongehoorzaamheid. We hebben geen angst. We hebben nergens spijt van.”

Volgens een van de protestleiders, Ray Wong, heeft de woede over de celstraffen voor Joshua Wong, Chow en Law de pro-democratiebeweging weer verenigd. De laatste paar jaren was er veel onderlinge onenigheid tussen de meer radical en wat mildere protestgroepen. Daardoor verzwakte het verzet tegen de stevigere greep die de Chinese regering op Hongkong probeert te krijgen als geheel.

Lees ook: Demonstreren in Hongkong mag, maar niet voor meer democratie

Voorlopig obstakel voor politieke carrière

Hongkong kreeg in 1997 een speciale status binnen China onder het zogeheten ‘een land, twee systemen’. De demonstranten van de Paraplu-revolte eisten in 2014 van Beijing meer democratie in de voormalig Britse kolonie. Duizenden mensen gingen toen bijna drie maanden de straat op. Veel jonge Hongkongers willen universeel kiesrecht, maar Beijing wil niet dat Hongkong nog meer autonomie krijgt binnen de communistische Volksrepubliek.

Vorig jaar hadden Wong en Law al een taakstraf gekregen voor hun rol in de protesten. Chow kreeg een voorwaardelijke celstraf. Volgens NRC-correspondent Oscar Garschagen hielden de protestleiders er al langer rekening mee dat ze een zwaardere straf zouden krijgen. Eerder deze week moesten ook andere activisten die eerder taakstraffen hadden gekregen, alsnog de gevangenis in.

De gevangenisstraffen voor Wong, Law en Chow maken het voor de drie de komende vijf jaar onmogelijk zich verkiesbaar te stellen voor het stadsbestuur. Daardoor stokt hun poging om carrière te maken binnen de politiek voorlopig.