Wrak legendarisch Amerikaans oorlogsschip na 72 jaar gevonden

De USS Indianapolis speelde een cruciale rol bij de atoomaanval op Japan in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog.

Onderzoekers hebben na 72 jaar het wrak gevonden van de USS Indianapolis, een legendarisch Amerikaans oorlogsschip dat een cruciale rol speelde bij de atoomaanval op Japan in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog, voordat het tot zinken werd gebracht door een Japanse onderzeeër in de Stille Oceaan.

Een onderzoeksteam onder leiding van Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft, heeft zaterdag foto’s vrijgegeven van het wrak, op een diepte van 5,5 kilometer in de Filippijnse Zee – een grote stap bij de oplossing van een geruchtmakend maritiem mysterie waarbij bijna 900 opvarenden om het leven kwamen, onder meer door aanvallen van haaien. De ramp was het zwaarste verlies van de Amerikaanse marine in de oorlog.

De USS Indianapolis was spoorloos sinds het schip op 30 juli 1945 werd getroffen door twee torpedo’s, na een geheime missie om onderdelen af te leveren voor de atoombom die op 6 augustus 1945 op het Japanse Hiroshima werd geworpen. Na het transport van onderdelen voor de atoombom ‘Little Boy’ van San Francisco naar het eiland Tinian, voer het schip in de Filippijnse Zee toen het werd getroffen. In twaalf minuten zonk het. Omdat het communicatiesysteem was verwoest, kon er geen noodsignaal worden uitgezonden.

Onderkoeling

Ongeveer 800 van de 1.196 opvarenden overleefden het zinken van het schip, maar de meesten van hen kwamen in de dagen daarna om door onderkoeling, blootstelling aan de zon, uitdroging en aanvallen van haaien. Na vier dagen werden overlevenden bij toeval ontdekt door een Amerikaans vliegtuig, en een dag later konden 316 mensen worden gered. Van hen zijn er nog 22 in leven.

De vondst van het wrak na eerdere zoektochten werd mogelijk gemaakt door de ontdekking van een logboek van een van een schip dat de USS Indianapolis een dag voor de ramp had geobserveerd, op een meer westelijke locatie dan eerder aangenomen. Daardoor werd een zoekgebied van 1.500 vierkante kilometer aangepast. Een team van 13 onderzoekers onder leiding van Allen maakte gebruik van zoekapparatuur dat kan afdalen tot een diepte van 6.000 meter.

De vondst van het wrak heeft de aandacht gevestigd op een van de bekendste tragedies op zee uit de oorlog. Het lot van de opvarenden van de USS Indianapolis wordt onder meer beschreven in films, waaronder Jaws van Steven Spielberg uit 1975, waarin een fictieve overlevende zijn verhaal doet.

De plek van het wrak wordt behandeld als een militair graf op zee, zoals de Amerikaanse wet voorschrijft. De precieze locatie wordt niet openbaar gemaakt. „Ik hoop dat iedereen die is verbonden met dit historische schip, het nu enigszins kan afsluiten dankzij deze ontdekking, die zo lang op zich heeft laten wachten”, aldus Allen in een verklaring.