Drie punten en 45 miljoen, maar niemand oogt tevreden bij Ajax

Eredivisie

Klaas-Jan Huntelaar brak tegen FC Groningen de ban voor Ajax. Het betekende de eerste overwinning voor trainer Marcel Keizer: 3-1.

Klaas Jan Huntelaar van Ajax in duel met Etienne Reijen van FC Groningen. Ajax wint in de eredivisie met 3-1 van FC Groningen. Foto Olaf Kraak/ANP

Als trainer van Ajax had Marcel Keizer zijn ploeg nog niet zien winnen. Eerst de knock-out tegen Nice in de derde voorronde van de Champions League, toen het onverwachte verlies bij Heracles (2-1) en donderdag de teleurstelling tegen Rosenborg (0-1). Tel daarbij het vertrek op van Davinson Sanchez en de kopzorgen van Keizer zijn te begrijpen. Niet vanwege de 45 miljoen euro inkomsten, maar vanwege de vraag of dat wat overbleef goed genoeg is om Ajax naar de titel te loodsen. Twijfel regeerde.

Zondag reageerde Keizer met kordate maatregelen. Drie spelers die nog mee speelden tegen Rosenborg werden geslachtofferd voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. David Neres maakte plaats voor Vaclav Cerny, Kasper Dolberg voor Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne voor de flegmatieke Frenkie de Jong. Stevige ingrepen waarvan je zou kunnen zeggen dat ze goed uitpakten, hoewel het maar de vraag was of Groningen de juiste tegenstander was om dit Ajax aan te meten. Feit was dat Keizer negentig minuten later zijn eerste officiële zege als coach van Ajax had geboekt.

Lees ook: PSV, Ajax en Feyenoord winnen alle drie

Spagaat

Zou Keizer invloed hebben op het beleid? Als altijd lijkt Ajax in een spagaat te verkeren. Net als vorige zomer verkocht de club de voorbije maanden al voor ruim tachtig miljoen euro aan spelers, maar nog altijd heeft Ajax geen aanstalten gemaakt om vertrokken grootheden als Sanchez en Davy Klaassen te vervangen via klinkende transfers. Wat te doen met Sanchez’ 45 miljoen?

Supporters vragen zich al jaren af wat Ajax met de binnenkomende miljoenen doet. Is het de zuinigheid van technisch manager Marc Overmars die transfers blokkeert? Sinds zijn komst in 2012 verdiende Ajax 252 miljoen euro aan vertrekkende spelers. Zelf gaf hij sindsdien niet meer dan 76 miljoen euro uit. Een topresultaat voor een beursgenoteerde omgeving, maar sportief gezien kalft Ajax elke zomer af. Terwijl een seizoen zonder Europees voetbal dreigt, het eerste jaar sinds 1990-1991, is het nu al bijna niet meer voor te stellen dat Ajax in mei nog in de finale van de Europa League stond. Een vlekkeloos ritme van af- en opbouwen is moeilijk vol te houden.

Eerste officiële treffer Huntelaar

Zondag had Ajax in elk geval nog geen nood aan versterking. Tegen FC Groningen had Ajax het beste van het spel en dat resulteerde na bijna 40 minuten in de 1-0 van Huntelaar, die zijn eerste officiële basisplaats duel opluisterde met zijn eerste officiële treffer. Als vanouds kopte hij strak binnen. Ja, hij accepteerde een reserverol achter jongeling Dolberg, maar dat is de formele versie. In werkelijkheid is Huntelaar erop gebrand om te laten zien dat zijn houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken.

De 2-0 kwam van Hakim Ziyech, die na afloop geërgerd reageerde toen zijn verdedigende spel werd aangestipt door een verslaggever van Fox Sports. Hij weinig arbeid? „Het lijkt nu alsof jullie alleen de dingen zien die ik niet goed doe. Jullie zoeken iets, commotie”, zei Ziyech. Toch zei zijn reactie misschien wel veel over de sfeer bij Ajax. Niemand oogt tevreden, ook al was de zege zondag nauwelijks in gevaar. Oussame Idrissi maakte nog 2-1, maar vlak erna nam Schöne alle innerlijke twijfel weg (3-1). Het was pas de tweede competitiewedstrijd en toch had Ajax de drie punten keihard nodig. Alleen al voor het gemoed.

    • Fabian van der Poll