De echte test moet nog komen

EK Hockey

De Nederlandse hockeyers wonnen met 7-1 van Spanje. De ploeg wil zich in eigen land revancheren na de teleurstelling van ‘Rio’.

Glenn Schuurman (zittend) wordt in het nauw gedreven door drie Spanjaarden tijdens het openingsduel van het EK in Amstelveen. Nederland won afgetekend: 7-1.
Glenn Schuurman (zittend) wordt in het nauw gedreven door drie Spanjaarden tijdens het openingsduel van het EK in Amstelveen. Nederland won afgetekend: 7-1. Foto Koen Suyk/ANP

In een paar ferme oneliners verklapte routinier Billy Bakker hoe de Nederlandse hockeyers het openingsduel van het EK tegen Spanje gingen aanpakken. „Vergeet niet dat ze focking goed zijn”, begon hij terwijl de spelers vlak voor de afslag met de armen om elkaar heen stonden voor de team-huddle. „Speel met lef”, riep Bakker. „Slim spelen” en „knallen” voegde de 158-voudig international eraan toe. Om vol vuur af te sluiten: „Speel focking met je hart.”

Anderhalf uur gepassioneerd aanvalshockey later loog de eindstand op het scorebord zaterdagavond niet, in het met 9.500 toeschouwers uitverkochte Wagener Stadion. Nederland: 7, Spanje: 1. Met het hart gespeeld, vier kwarten lang. Alleen de drie punten waren niet genoeg in de eerste wedstrijd in een poule met verder nog België en Oostenrijk. Regerend Europees kampioen Nederland wil op dit EK afrekenen met de kater na de vierde plaats op de Olympische Spelen van Rio vorig jaar. „Vandaag was een heel grote test”, zei aanvoerder Seve van Ass na afloop. De waarde van de winst? „Spanje is een heel goede ploeg, 7-1 is fors.” Maar zijn blik ging alweer naar het volgende duel, maandagavond tegen België. Uitgerekend de ploeg die Oranje in Rio kansloos liet in de halve finale. „De volgende test”, reageerde Van Ass koel.

Geen halve maatregelen

Na de afgang in Brazilië, waar de wedstrijd om brons werd verloren van Duitsland, nam bondscoach Max Caldas geen halve maatregelen. Aanvoerder Robert van der Horst (272 interlands), hoofdklassetopscorer Jeroen Hertzberger (196) en keeper Jaap Stockmann (140) werden niet meer geselecteerd. In plaats van een enkele dominante leider kiest Caldas op het EK in Amstelveen voor ervaren krachten: Van Ass, Bakker en Mink van der Weerden. Tegen Spanje namen de drie hun ploeg direct bij de hand met een aantal fraaie combinaties, waaruit Bakker al na vijf minuten de eerste strafcorner forceerde.

Ook de speelwijze is veranderd ten opzichte van de Spelen, waar Nederland voordat het misging in de kwartfinale nog wel met 4-0 angstgegner Australië wegzette. Caldas kiest niet langer voor mandekking maar voor verdedigen in zone, wat de ploeg zaterdag in staat stelde Spanje in een ijzeren bankschroef vast te zetten op eigen helft. Bij het vierlandentoernooi in Barcelona had Spanje onlangs nog brutaal een 2-0 voorsprong genomen in een duel dat in 2-2 eindigde. Nu hadden de Spanjaarden, in 2009 voor het laatst bij de laatste vier op een EK, niets in te brengen. De krachtsverhouding op het veld was een afspiegeling van het aantal actieve hockeyers in beide landen: Nederland 260.000, Spanje 9.000.

Dat het na het eerste kwart nog 0-0 stond, was vrijwel uitsluitend te danken aan de Spaanse doelman Francisco Cortés, die het Nederlandse aanvalsgeweld beantwoordde met de meest onmogelijke reddingen. De 34-jarige routinier had zich pas een dag voor de eerste wedstrijd van het EK bij zijn ploeg aangesloten in Amstelveen, omdat hij niet eerder vrij had gekregen. Al na een minuut stopte hij katachtig een hard schot van Bob de Voogd. Ook zijn save op een ‘backhandflats’ van Valentin Verga, die zijn 150ste interland speelde, was van hoog niveau.

Spaanse vesting stortte in

De onophoudelijke pressie van Nederland leidde ertoe dat de Spaanse vesting in het tweede kwart al snel instortte. Tot twee keer toe kon een Spaanse linksachter alleen nog aan de noodrem trekken ten koste van een gele kaart. Met een overtal van elf tegen negen besliste Nederland de wedstrijd gedecideerd met drie goals na elkaar: een strafcorner van Van Ass, een voorzet van Verga die door een Spaanse verdediger over de eigen doellijn werd getikt en weer een strafcorner van Van der Weerden. Sparen voor de wedstrijd tegen België? Niet dus. Meteen na rust maakte Mirko Pruyser 4-0. Uit de gedrevenheid waarmee Oranje druk bleef zetten sprak honger naar meer.

Spanje kreeg geen moment kans op adem te komen. Slechts één keer verslapte de concentratie waarmee Oranje de tegenstander opjoeg. Direct bleek de kwetsbaarheid van het zonesysteem als niet alle elf spelers bij de les zijn. Met slechts twee eenvoudige passen door de as van het veld stond Spanje alleen voor de keeper en maakte Diego Arana 4-1.

Voor het overige genoot het publiek vooral van de finesse van de Nederlandse aanval. Splijtende passes van Van der Weerden en Bakker leverden net geen rake tip-in op van Björn Kellerman en De Voogd, die na een treffer van Verga wel de 6-1 en 7-1 scoorde. Zijn laatste goal – een actie op de achterlijn gevolgd door een afgemeten boogballetje over doelman Cortés – had alles wat Bakker al voor het duel in de huddle al had uitgesproken: slim, met lef en recht uit het hart.

    • Maarten Scholten