VVV wint verrassend op bezoek bij FC Twente

De Limburgers kennen tot dusver een goede competitiestart. Ook vorige week werd al gewonnen.

Spelers van VVV vieren de 0-1 van Vito van Crooij (tweede van links).
Spelers van VVV vieren de 0-1 van Vito van Crooij (tweede van links). Foto ANP

Promovendus VVV Venlo kent tot dusver een voortvarend begin van de voetbalcompetitie. De Venlonaren wonnen vorige week al met 3-0 van Sparta en zaterdagavond was de ploeg van Maurice Steijn ook te sterk voor FC Twente. In de Grolsch Veste in Enschede eindigde het in 1-2 voor de bezoekers.

Na twee speelrondes komt VVV daardoor uit op de tweede plek in de ranglijst, met evenveel punten als koploper Vitesse. Op zondag komen echter nog verschillende ploegen in actie die na één wedstrijd op drie punten staan en dus op gelijke hoogte kunnen komen met de twee clubs in geel-zwart.

In Enschede begon VVV afwachtend aan de wedstrijd. Het eerste kwartier was het vooral Twente die het spel bepaalde en al na twee minuten een hele goede kans kreeg op de 1-0. Aanvaller Marko Kvasina trof echter de paal en ook in de herkansing wist Twente via nieuwkomer Danny Holla niet te scoren.

De openingstreffer viel twintig minuten later aan de andere kant van het veld, via Vito van Crooy. De jonge spits kreeg kort daarna ook de kans op de 2-0, die hij miste. Vlak voor rust volgde die treffer alsnog: na geblunder van Twente-doelman Jorn Brondeel verdubbelt Jerold Promes de score. Tom Broere van Twente maakte na een uur spelen nog de aansluitingstreffer, maar verder kwam Twente uiteindelijk niet.

AZ eenvoudig langs ADO

Zo goed als ADO Den Haag vorig jaar de competitie begon, zo beroerd verliepen de eerste wedstrijden tot dusver. Op bezoek bij AZ waren de Hagenaren zaterdagavond wederom kansloos: 2-0. Met vijf tegendoelpunten en nul doelpunten mee staat de ploeg daarmee voorlopig laatste in de stand.

Ondanks de grote overmacht moest er voor AZ een strafschop aan te pas komen om de score te openen. Die werd gegeven nadat ADO-verdediger Wilfried Kanon tegenstander Ron Vlaar naar de grond trok. Kanon kreeg daarvoor een tweede gele kaart, terwijl Wout Weghorst de strafschop binnenschoot.

Het tweede doelpunt volgde ongeveer halverwege de tweede helft via Guus Til. Hij kopte na zeventig minuten raak uit een hoekschop. Door de overwinning tegen ADO komt AZ nu op drie punten en staat de club voorlopig negende in de ranglijst.

Heerenveen in extremis naast Heracles

Heracles leek zaterdag lange tijd opnieuw op weg naar drie punten, nadat de ploeg vorige week al verrassend won van Ajax. Op bezoek bij SC Heerenveen stonden de Almeloërs lange tijd op voorsprong door een doelpunt van Robin Pröpper. Diep in de blessuretijd maakte Heerenveen via Nemanja Mihajlović gelijk.

    • Joost Pijpker