Voetbaltransfer

Sánchez voor recordsom van Ajax naar Tottenham

Davinson Sánchez levert Ajax minimaal 40 miljoen euro op.
Davinson Sánchez levert Ajax minimaal 40 miljoen euro op. Foto Olaf Kraak/ANP

Na dagen van loven en bieden heeft Ajax vrijdagavond officieel bekend gemaakt dat de Colombiaan Davinson Sánchez vertrekt naar Tottenham Hotspur. De Amsterdamse club ontvangt minimaal 40 miljoen euro voor de 21-jarige verdediger. Dat bedrag kan oplopen tot 42 miljoen. Sánchez ondergaat nog een medische keuring bij de Londense club, waarna hij een contract voor zes jaar tekent.

Met zijn transferbedrag is Sánchez de duurste speler die vanuit de eredivisie naar het buitenland gaat. Het recordbedrag stond met 34 miljoen op naam van Memphis Depay, die in 2015 vertrok van PSV naar Manchester United. Ajax verkocht vorige zomer de Poolse spits Arek Milik voor 32 miljoen aan Napoli.

Sánchez werd vorig jaar voor 5 miljoen door Ajax overgenomen van het Colombiaanse Atlético Nacional. Na een sterk eerste seizoen was er veel belangstelling van andere clubs voor de jonge verdediger. Vorige week weigerde Ajax nog een bod van 40 miljoen van Spurs, tot grote onvrede van Sánchez die niet in actie kwam tegen Heracles Almelo en Rosenborg. Hij liet weten niet meer gemotiveerd te zijn.

Met de verkoop van Sánchez, Davy Klaassen (Everton), Jaïro Riedewald (Crystal Palace) en Kenny Tete (Olympique Lyon) heeft Ajax deze zomer al voor ruim 80 miljoen euro verdiend. Daar tegenover staan slechts twee aankopen: de Colombiaanse back Luis Manuel Orejuela en reserve keeper Benjamin van Leer, die samen nog geen 5 miljoen kostten.

Vanuit de achterban klinkt kritiek op het transferbeleid van directeur spelerszaken Marc Overmars. Ook aanvoerder Joël Veltman en andere spelers vragen openlijk om versterking. Met een smalle selectie werd Ajax al uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Na de thuisnederlaag tegen Rosenborg in de laatste voorronde van de Europa League dreigt een seizoen zonder Europees voetbal.

Overmars is stellig na het vertrek van Sánchez. „Wij hebben gezamenlijk besloten dat voor ons de transferperiode, wat betreft uitgaande transfers, nu gesloten is. Wij laten niemand meer gaan.” (NRC)

    • Maarten Scholten