Steekpartij Turku gerelateerd aan terrorisme

De dader die in zijn been werd geschoten en gearresteerd, is een achttienjarige Marokkaan.

Bij de aanval in het stadscentrum vielen twee doden en acht gewonden. Foto Vesa Moilanen/ AFP

De steekpartij in de Finse stad Turku, waarbij vrijdag twee doden vielen, wordt in verband gebracht met terrorisme. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Finse politie.

De dader, een achttienjarige Marokkaan, was in 2016 gearriveerd in Finland en doorliep de asielprocedure. Volgens de Finse zender MTV zou zijn asielverzoek zijn afwezen, maar de politie deed daar geen uitspraken over.

De achttienjarige dader begon vrijdag rond 16.00 uur met een mes op mensen in te steken. De politie denkt dat hij het vooral had voorzien op vrouwen. De dader werd door agenten in zijn been geschoten en gearresteerd. Hij is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld.

Doden en gewonden

Bij de aanval in het stadscentrum vielen twee doden en acht gewonden. De twee mensen die om het leven kwamen waren allebei afkomstig uit Finland. Onder de gewonden zaten naast vijf Finnen ook nog twee inwoners uit Zweden en een Italiaan. Zaterdag zijn nog vier andere Marokkanen in Finland gearresteerd die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met het steekincident.

Na de steekpartij werd het beveiligingsniveau verhoogd in het hele land, vooral bij het vliegveld van Helsinki en verschillende treinstations. Turku ligt in het zuidwesten van Finland, zo’n 150 kilometer ten westen van Helsinki.

    • Maarten Back