Steekpartij in Finse stad: twee doden, acht gewonden

Motief onbekend

In het centrum van de Finse stad Turku begon een man in het wilde weg met een mes te steken. Het motief is onduidelijk

Inwoners Turku getroffen

In de Finse stad Turku zijn vrijdagmiddag twee doden gevallen en zeker acht mensen gewond geraakt toen een man in het stadscentrum op omstanders begon in te steken. De politie was binnen enkele minuten ter plaatse en wist de man in het been te schieten en te arresteren.

Het incident vond plaats op het centrale marktplein van de 175.000 inwoners tellende stad in het zuidwesten van Finland. Aanvankelijk meldden getuigen dat ze korte tijd later op een plein iets verderop ook nog schoten hadden gehoord, maar dat is door de politie niet bevestigd.

Het hoofd van de politie, Seppo Kolehmainen, zei op een persconferentie in de hoofdstad Helsinki dat er geen aanleiding is de gebeurtenis te koppelen aan „het internationale terrorisme”. „Er is niets bekend over een eventueel motief, en we weten zelfs nog niet precies wat er is gebeurd.” De identiteit van de dader is niet bekendgemaakt. Maar minister van Binnenlandse Zaken Paula Risikko zei op de persconferentie dat contact was opgenomen met de immigratie-autoriteiten voor meer informatie.

Omdat onduidelijk was of er sprake was van meer dan één dader, riep de politie mensen op om het centrum van de stad te mijden. Vrijdagavond werd de omgeving weer vrijgegeven. Al is de politie nog steeds op zoek naar mogelijke andere daders.

Het beveiligingsniveau bij het vliegveld van Helsinki en grote treinstations is verhoogd. In juni verhoogde de Finse veiligheidsdienst het dreigingsniveau voor een terreuraanslag, naar twee op een schaal van vier. Dat kwam volgens de veiligheidsdienst door het duidelijker profiel van het land „in de strijd tegen de radicale islamistische propaganda”. (AP)

    • Etienne Verschuren