Spermadonor verwekte veel meer kinderen dan toegestaan

Spermadonoren mogen in Nederland volgens de regels maximaal 25 kinderen verwekken bij één kliniek.

Foto Koen van Weel/ANP

Twee mannen hebben tegen de regels in sperma bij meerdere klinieken gedoneerd. Het precieze aantal kinderen dat de donoren op deze manier verwekten is nog onduidelijk, maar één man verwekte ten minste 102 kinderen via 11 verschillende klinieken. Dat bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie na berichtgeving van RTL Nieuws.

In een persverklaring meldt de NVOG dat verschillende spermaklinieken de afgelopen week door een groep bewust alleenstaande moeders getipt werden over twee mannen die zich op internet actief aanboden als spermadonor, buiten het officiële circuit om. De mannen verzwegen dat ze al meerdere kinderen verwekt hadden en dat ze eveneens actief waren als spermabankdonor.

Volgens de NVOG hebben de mannen zich recentelijk nog aangeboden bij verschillende klinieken. Het precieze aantal kinderen dat ze verwekt hebben is daarom nog onduidelijk, omdat een zwangerschap pas uiterlijk 24 weken na behandeling gemeld hoeft te worden. Een woordvoerder van de NVOG spreekt van een zeer uitzonderlijke zaak.

Maximum aantal kinderen

Spermadonoren mogen in Nederland volgens de regels maximaal 25 kinderen verwekken bij één kliniek. Belangrijkste reden voor dat maximum is het verkleinen van de kans dat halfzussen en halfbroers onwetend een relatie met elkaar aangaan. Ook moet het maximum het risico verkleinen dat een donor een onbekende genetische aandoening aan grote groepen kinderen meegeeft.

Donoren moeten daartoe in Nederland een verklaring tekenen waarin ze toezeggen niet te doneren bij andere klinieken. Een centraal registratiesysteem, waarmee gegevens tussen verschillende klinieken worden uitgewisseld, ontbreekt echter vooralsnog. De NVOG pleit al langer voor zo’n systeem en vier jaar geleden adviseerde ook de Gezondheidsraad het instellen van een landelijke registratie van spermadonoren.

Vanwege privacyoverwegingen was het uitwisselen van gegevens van donoren tussen klinieken vooralsnog niet mogelijk. Onlangs maakte demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) bekend te werken aan een wetswijziging, waarmee het wel mogelijk moet worden een landelijke registratie te voeren. De wijziging moet het voor kinderen van zaaddonoren eveneens makkelijker worden eventuele halfbroers en -zussen te vinden.