Longreads

Schrijf nooit iets op waar je moeder zich voor zou schamen

Een les voor alle journalisten: lees je artikelen altijd drie keer over voor je overgaat tot publicatie. Nick DeLeonibus laat zien waarom.

Foto: Flickr/Brandon Grasley
Foto: Flickr/Brandon Grasley

Het overkomt de beste: je bent als journalist aan het werk en vergeet net dat ene zinnetje dat je snel had opgekrabbeld te verwijderen. De volgende dag lezen je abonnees: “NOG CREDIT TOEVOEGEN” onder een foto. Oeps. Kan gebeuren. Maar voor de 27-jarige Nick DeLeonibus van de Amerikaanse krant Gallatin News Examiner betekende zo’n foutje het einde van zijn carrière in de journalistiek.

Jeff Pearlman, journalist voor de sportwebsite Deadspin, heeft het stukje van DeLeonibus al jaren boven zijn bureau hangen. “Sportswriting’s filthiest Fuck-up” noemt hij het. Voor Deadspin achterhaalde Pearlman hoe DeLeonibus met woorden waar je rode oortjes van krijgt in de krant kwam.

In de winter van 1997 schreef DeLeonibus een verslag over een voetbalwedstrijd tussen twee scholierenteams in het conservatieve Gallatin. Hij citeert de coach van een van de teams, maar na een aantal alinea’s besluit hij zelf te bedenken wat de trainer vindt.

Ezelspikken

Volgens DeLeonibus zou een speler, ene Garrett Dixon, “ezelspikken” zuigen en zijn billen niet afvegen voor de training. Ook zou hij in de verdediging zijn geplaatst vanwege zijn “sperma-adem”. DeLeonibus sluit af met de opmerking dat Dixon graag gepenetreerd wordt door lange, roodharige jongens. Hierbij geeft hij zijn roodharige collega Kris de tip Dixon eens te begroeten.

Lees hier het volledige artikel:

De genoemde Kris (Freeman) was DeLeonibus’ 21-jarige collega bij de Gallatin News Examiner en die avond verantwoordelijk voor de eindredactie van het artikel. DeLeonibus zou het citaat voor de grap opgeschreven hebben, in de hoop dat Freeman het eruit zou pikken voor publicatie. Hij las er overheen en de volgende dag belandde de krant bij meer dan honderd winkels en automaten.

Het werd de jonge journalisten niet in dank afgenomen. Na publicatie werd Freeman drie dagen geschorst, DeLeonibus werd op staande voet ontslagen.

Wijze les

Het artikel is de afgelopen twintig jaar gebruikt in collegezalen, voor academisch onderzoek en in vele powerpointpresentaties.

Zoals de Amerikaanse journalist Frank Sutherland zei: “Dit is de reden waarom je nooit iets opschrijft waarvoor je moeder zich zou schamen als het op de voorpagina komt.”

Lees het hele artikel van Jeff Pearlman - “The Fallout From Sportswriting’s Filthiest Fuck-Up” op Deadspin. (Leestijd: 25 minuten, lengte: 5.171 woorden)