Ruzie

Erdogan bemoeit zich met de Duitse verkiezingen

De Turkse president Recep Tayip Erdogan roept de drie miljoen stemgerechtigde Duitsers van Turkse afkomst op om bij de komende verkiezingen niet op de CDU van bondskanselier Angela Merkel te stemmen. Ook mede-regeringspartij SPD en de Groenen mogen wat Erdogan betreft geen Turkse stemmen krijgen, zei hij na afloop van het vrijdaggebed. „Ik roep al mijn landgenoten in Duitsland op om niet te stemmen op de CDU, SPD en de Groenen, zij zijn de vijanden van Turkije. Steun de partijen die niet tegen Turkije zijn.”

De relatie tussen Duitsland en Turkije staat ernstig onder druk na de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De EU heeft zich meerdere malen kritisch uitgesproken tegen alle arrestaties en ontslagen die daarop volgden. Erdogan ziet Merkel met de grote Duitse partijen als kwade genius van deze kritiek: „Ik roep hen op niet te stemmen op partijen die betrokken zijn bij zo’n agressieve en respectloze houding tegen Turkije, ik nodig hen uit die partijen een lesje te leren bij de stembus.”

De Duitse minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken veroordeelt de oproep van Erdogan scherp en zegt dat Turken vrij moeten kunnen kiezen op wie ze willen stemmen.

Duitsland kiest op 24 september aanstaande een nieuwe Bondsdag. (NRC)